Bărbuță, Margareta
11 februarie 1922
12 mai 2009
critic de teatru
Margareta Bărbuță (1922-2009) a fost unul dintre cei mai prezenți și mai longevivi critici de teatru ai celei de-a doua jumătăți a secolului XX; și asta în pofida unei discreții care-ar putea-o transforma, de fapt, într-un personaj cultural dintre cele mai misterioase. Niciodată căsătorită, trăind modest toată viața sa adultă într-un mic apartament dintr-un cartier „nou” din nord-vestul capitalei, pare să nu fi lăsat nicio urmă cu privire la viața sa personală, lucru cel puțin paradoxal dacă ținem seama de imensa sa moștenire publicistică, răspândită prin zeci și zeci de publicații, atât dinaintea cât și de după evenimentele din decembrie 1989. Nu a publicat decât târziu o singură culegere de cronici și eseuri teatrale, intitulată elegant Demnitatea teatrului[1], bine periată de articolele din vremea dogmatismului stalinist și post-stalinist; cunoscătoare a (cel puțin) patru limbi, a tradus bogat dar fără mare tam-tam din italiană, engleză, rusă și franceză (DʼAnnunzio, Sartre, Somerset Maugham, Arbuzov, Leonid Andreev între alții); a scris prefețe bine documentate și a îngrijit ediții de dramaturgie.
Singurele lucruri pe care le putem spune cu certitudine despre biografia criticului sunt că s-a născut la Palas, lângă Constanța, ca fiică a șefului de gară, și că și-a făcut studiile de litere la București, absolvite strălucit în 1944. Cum, când și de ce a intrat în rândurile tinerilor activiști de partid ar putea fi, cu un pic de noroc, lămurit printr-o cercetare judicioasă în arhive. Știm doar că, alături de alți absolvenți și absolvente poligloți/te ale literelor bucureștene, este cooptată în jurul lui 1950 ca lector la „Direcția Literară” a Ministerului Propagandei (ulterior Ministerul Artelor, apoi CSCA/CCES) – un serviciu care se ocupa, de fapt, cu lectura și „trierea” materialelor publicistice (din reviste culturale în principal) și cărților străine care puteau intra în țară – cărora li se alcătuiau, în funcție de conținutul lor, referate ce recomandau tipul de clasificare posibilă: Liber (L), Documentare (D), Secret (S)[2]. O parte dintre angajații acestui serviciu sunt mutați, în 1952, în cadrul Direcției Generale Presă și Tipărituri[3], organul general al cenzurii. Momentul coincide însă și cu transferarea (voită sau nu) a Margaretei Bărbuță ca inspector la Direcția Teatrelor din Ministerul Artelor, o funcție de mai mare răspundere și vizibilitate. Aici va fi colegă cu alți critici ori oameni de teatru din aproximativ aceeași generație: Constantin Măciucă, B. Elvin, Florian Nicolau (ultimii doi retrăgându-se în poziții mai puțin vizibile, de secretari literari, între 1958 și 1960). Surprinzător, încă din primii ani Margareta Bărbuță devine, prin articole de tip editorial, ori prin sinteze evaluatoare, portavocea mai tuturor fluctuațiilor survenite în politica „de direcție” a partidului în câmpul teatral. Asta pe lângă prezența sa constantă în echipele de aprobare a repertoriilor și de vizionare a spectacolelor. Evident, și scrisul ei, ca și acela al majorității colegilor critici bărbați aflați în poziții de răspundere la cele mai importante gazete (Andrei Băleanu la Scânteia, Traian Șelmaru sau Radu Popescu la România liberă, Valentin Silvestru la Contemporanul ș.a.) evoluează în funcție de directivele PCR. Să exemplificăm, bunăoară, cu faza normativă, hrănind peste un deceniu și jumătate iluzia inginerească, de sorginte stalinistă, a unei „critici științifice”. Textul de mai jos, publicat în plină reacție de revenire la dogmă, după foarte scurtul dezgheț provocat de Raportul lui Hrușciov din 1956, conservă încă, cu acuitate, această etapă în care arta „e liberă” să facă doar ce și cum i se ordonă de la partid:
„Față de dramaturgul din trecut, dramaturgul nostru de astăzi are în față o situație privilegiată: marxism-leninismul i-a deschis poarta spre cunoașterea legilor obiective ale realității și, prin aceasta, spre înțelegerea fenomenelor vieții în esența și în dezvoltarea lor […] Specificul operei dramatice obligă scriitorul la un efort sporit, pentru încorporarea mesajului său în elementele componente ale dramei: conflict, acțiune, eroi. Chiar dacă dramaturgul este un adept și practician al teatrului epic, de pildă, chiar dacă încredințează unui comentator funcția de tălmaci al intențiilor sale – procedeul a devenit frecvent în ultima vreme, fiind folosit fie cu scopul adâncirii convenției teatrale, fie în acela al anulării distanței dintre scenă și sală -, componentele dramei își păstrează funcția lor revelatoare. […] În același timp, însăși orientarea compoziției dramatice depinde de fermitatea poziției autorului față de realitate, de profunzimea investigațiilor sale în fenomenul social. […] … nu în mod satisfăcător s-a discutat despre măsura în care aceste piese, prin conflictele și eroii lor, transmit un mesaj înaintat, care mărturisește atitudinea conștientă și combativă a autorilor lor, de pe pozițiile cele mai înaintate ale societății: cu alte cuvinte, în ce măsură aceste piese sunt pătrunse de un spirit de partid, și în ce măsură partinitatea se exprimă prin mijloacele artistice specifice dramei.”[4]
Textul rezumă cu exactitate poziția diriguitorilor, speriați de efectele imediate și pe termen lung ale timidei liberalizări culturale din 1956. Da, expresia artistică nu va mai fi încătușată într-o singură „estetică”, pot fi admise și unele variațiuni în raport cu academismul realismului socialist – de exemplu cele provenind din teoriile lui Brecht. Însă asta nu se poate întâmpla decât înăuntrul unui set de normative „de conținut” ce respectă cu sfințenie regulile aceluiași prefabricat structural, probând astfel partinitatea autorilor.
În timp, discursul de tip strict normativ, ca și iluzia ridicolă a unei „critici științifice”, vor pierde, cu grăbire, din greutate, în beneficiul unei atitudini care solicită o profesionalizare și o dimensiune teoretică mai pregnantă din partea criticii, așa cum se întâmplă, de exemplu, în acest fragment din concluziile publicate de Margareta Bărbuță în urma unei anchete a revistei Teatrul în 1960:
„În general, în critica noastră teatrală sunt rare încercările de generalizare teoretică, studiile de sinteză a unor manifestări și fenomene specifice teatrului nostru. Mai operativă decât în anii trecuți, critica teatrală se menține în cea mai mare parte în rolul unui consemnator mai mult sau mai puțin judicios al pieselor și spectacolelor. Unele încercări, în revista Teatrul, de a dezbate unele probleme ale construcției dramatice, ale regiei sau scenografiei, dovedesc posibilitatea pătrunderii mai adânci în mecanismul artei teatrale. Aceste încercări trebuie continuate cu consecvență și aprofundate […] Acea «obiectivitate științifică» enunțată în articolul din Scânteia[5] ca o calitate esențială a criticii, nu se poate realiza fără o temeinică pregătire de specialitate.”[6]
E interesant cum Margareta Bărbuță răstoarnă aici imperativul unei „obiectivități științifice”, enunțat de un editorial nesemnat din însuși forul diriguitor al presei, ziarul Scânteia, în vasul mai încăpător al „pregătirii de specialitate”, altfel spus, al unei culturi teatrale profesioniste. Este, de altminteri, exact perioada în care regimul Gheorghiu-Dej, urmat o vreme și de Ceaușescu, implementează, la toate nivelurile societății, noua strategie a specializării profesionale stricte pentru a promova în funcțiile de conducere; o filozofie menită să garanteze eficientizarea economiei, dar și, discret, un timid proiect de „autoguvernare” la nivelul domeniilor culturale și artistice, după modelul titoist. Acest proces va fi stopat brusc la începutul următoarei decade, când Comitetul pentru Cultură și Artă (CSCA) devine Consiliu al Culturii și Educației Socialiste (CCES), decăzând de la rangul de minister la cel de secretariat de stat.
În pofida imaginii deformate pe care-au creat-o deceniile de anticomunism de după 1990, adevărul e că o parte însemnată dintre activiștii culturali de vârf, inclusiv critici de teatru, din primele două decenii de comunism nu erau, nici pe departe, niște diletanți: majoritatea își făcuseră studiile (în general, în litere și filozofie) înainte de reforma catastrofală a învățământului din 1948, iar pozițiile lor din aparat le asigurau o informare „la zi” în raport cu viața culturală europeană, fie ea din Est ori din Vest. De altfel, unii dintre ei se vor ocupa, doar la scurtă distanță, de traducerea, prefațarea ori exegeza analitică a unor autori sau opere pe care le înfieraseră cu strășnicie cu câțiva ani înainte[7]. În plus, cam de la mijlocul anilor ʼ50 li se permite unora dintre ei să circule frecvent în afara țării, intrând astfel în contact direct cu direcțiile, curentele, evenimentele teatrale din Occident. Margareta Bărbuță e, și în acest sens, o privilegiată. Ea va călători, între 1958 și 1989, la concurență cu colegul său, criticul Valentin Silvestru, mai pretutindeni, la festivaluri, congrese sau în simple vizite profesionale; iar aceste deplasări vor continua, an de an, chiar și după retragerea ei, cândva după 1971, de la CCES, în mai modesta poziție de șef (și unic subordonat) al Biroului de documentare al Asociației Oamenilor de Teatru și Muzică (ATM). Din această poziție devine și secretar general al „secțiunii române” a Institutului Internațional de Teatru. Și mai interesant, această poziție va migra de la ATM la UNITER după 1990, criticul nostru păstrându-și „secretariatul” până la moarte, chiar dacă, după 2000, activitatea Institutului Internațional de Teatru e din ce în ce mai palidă.
Cu totul spectaculos rămâne însă faptul că, mutându-se de la CCES pe postul mai modest de la ATM, Bărbuță își ia în bagaje și poziția de „secretar general al secțiunii române a Institutului Internațional de Teatru”: o secțiune fantomă a organizației subordonate UNESCO, niciodată înființată ca atare de autoritățile române[8] și care, altminteri, nu știm să fi avut alți membri în afara secretarei generale și a lui Radu Beligan, ani la rând vicepreședinte, apoi președinte, apoi președinte onorific al Institutului cu sediul la Paris. Serviciul onorific de „secretar general”, explicabil la începutul anilor ʼ60 tocmai prin faptul că Margareta Bărbuță era inspector la Minister/CSCA, se traducea, cel mai probabil, ca unul de interfață – prin corespondența directă cu festivalurile și celelalte manifestări teatrale internaționale gestionate de ITI și UNESCO, și prin participarea sa directă la desfășurarea acestora. Titlul depindea de forurile internaționale finanțatoare ce organizau asemenea manifestări (aflate, după 1968, într-o treptată hemoragie financiară, ale cărei explicații politice sunt mult mai complexe decât putem detalia aici); acest lucru ar putea explica, în parte, cum de fosta inspectoare, retrasă la ATM ca documentarist-șef, continuă să reprezinte România, ca invitat constant, pretutindeni unde CCES e de acord să-i plătească deplasarea, din 1971 și până în 1989. (Aceeași procedură i se aplică și lui Valentin Silvestru, ca președinte al inexistentei secțiuni române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, declarată a fi parte din ATM, dar pentru care se plătește o singură cotizație, nominală, a sa, mai bine de douăzeci de ani).
Aceste călătorii, ce produc puzderie de materiale în presă, sunt totuși pentru cititorii vremii, mai ales după 1965, o gură de aer proaspăt în ceea ce privește direcțiile principale de dezvoltare ale teatrului și gândirii despre teatru; iar pentru cercetătorul de azi, o adevărată mină de aur referitoare la felul în care informația teatrală e asimilată într-o Românie mai degrabă închisă în sine. Fiindcă, în fapt, pașaportul de serviciu al Margaretei Bărbuță e, la rigoare, un filtru cu privire la informațiile care pot și trebuie să pătrundă pe piața culturală națională. La început, acest filtru e unul grosier:
„Republica Franceză trăiește zile grele, sub amenințarea dictaturii militare și personale a lui De Gaulle. Ciocnirile între reprezentanții maselor populare și reprezentanții ordinii de tip fascist se întețesc și se intensifică. Libertățile cucerite cu trudă, prin lupte grele duse pe baricade, sunt înăbușite una câte una. Dar în teatrul parizian domnește Patate” [titlul unei piese de Marcel Achard, în traducere, „Cartof”, n.a.]”[9]
Ulterior, însă, el devine din ce în ce mai nuanțat, criticul descriind amplu spectacole celebre, comentând comparativ chestiuni ce țin atât de estetica spectacolului teatral, de viața și activitatea unor companii și unor artiști de renume, cât și unele luări de poziție, discursuri, conferințe, dezbateri referitoare la condiția omului de teatru, metode de educație teatrală, dramaturgie și stilistici ș.a.; ba chiar, strecurând printre rânduri, cu măsură, și informații mai puțin ortodoxe cu privire la teatrul apusean.
Pe de altă parte, începând din anii ʼ60 și până la căderea zidului Berlinului, Margareta Bărbuță nu încetează, în puzderie de materiale din sinteză, să se plângă de slaba pregătire profesională a mediului teatral românesc și, printre rânduri, a propriilor colegi. De exemplu, într-o intervenție acidă din vremea unei polemici nu tocmai elegante între câțiva critici și dramaturgi, clamând primatul autorului dramatic, și o însemnată parte a regizorilor și criticilor ce militau pentru spectacolul eliberat de prejudecata „lecturii unice”, criticul-inspector intervine nuanțat, dar ferm, în apărarea noii regii, sugerând însă, cu exemple, și lentoarea, când nu lenea, dovedite de lumea teatrală în procesul de asimilare a ideilor și direcțiilor provenind din… Occident:
„ Cred că numai limitele de cunoaștere și de înțelegere pot duce la manifestările de intoleranță și superioritate pe care le întâlnim uneori în critica de teatru și care nu au nimic în comun cu adevărata intransigență principială, semn al unei conștiințe responsabile […]
Ici și colo, un articol de Andrei Băleanu, un reportaj sau un interviu în revista Teatrul, unele incursiuni ale criticilor literari în domeniul teatrului străin (iată că, de această dată, dramaturgia e considerată literatură!) sau cronicile unor spectacole cu piese străine, folosite drept prilej de analiză a unor piese, dar cu mai puține luări de poziție principiale. Și, între timp, în lume se dă o mare bătălie de idei, ale cărei ecouri pătrund uneori la noi, dar cu întârziere (ca orice ecou) și cu atenuări. Probabil că despre «teatrul cruzimii» se va vorbi la noi după ce flacăra noii sale resuscitări, cu prilejul montării spectacolului Marat-Sade de Peter Weiss de către Peter Brook se vor fi stins […] Intoleranța față de critică e tot atât de dăunătoare progresului artei teatrale, ca și intoleranța criticului față de ceea ce contrazice prejudecățile sale. […] E nevoie de un dialog urban, bazat pe respectul reciproc, purtat la nivelul unei discuții intelectuale, academice, în care nu se urmărește distrugerea adversarului, ci convingerea unui om care luptă pentru același scop.”[10]
Poate fi, în exemplificările date de critic, și o picătură de ipocrizie – câtă vreme, dintr-un post de conducere, reproșezi faptul că nu se vorbește/dezbate despre texte de teatru sau dedicate teatrului care nu fuseseră, nici nu vor fi, până după 1990, din cine știe ce pricini, publicate în țară (traducerea lui Gellu Naum, din 1968, după Marat-Sade a rămas în dactilogramă și nu e publicată nici azi). Dar poate fi și o umbră de exasperare, aruncând săgeți către alte compartimente ale instituției în care lucra ea însăți.
Dacă, între anii 1945-1960, criticul dramatic angajat al unei publicații are, în mod fățiș, o poziție de putere, fiindcă exprimă în primul rând reacția aparatului față de opera supusă criticii, ulterior acest efect al criticii normative se disipează, iar între critică și mediul teatral se coagulează, din ce în ce mai pregnant, un soi de consens, declarat sau nu, centrat pe valoarea estetică. Cert e că și discursul jurnalistic al Margaretei Bărbuță se dezbară, în deceniul opt, din ce în ce mai vizibil de normativitate (cu siguranță, însă, nu și de autocenzură), devenind, mai ales în cronici și reportaje din străinătate, elastic și elaborat. Un exemplu din multe ar putea fi acest fragment dintr-un reportaj extins în urma Congresului ITI din Canada, ce fusese însoțit de un întreg festin de festivaluri:
„Deosebit de interesante mi s-au părut căutările și rezolvările în direcția inventării unor spații teatrale și a folosirii lor într-un mod ingenios, fie pentru a implica spectatorii într-o mare aventură sub cerul liber, spațiul teatral devenind, sub forța imaginației, spațiul planetar al memoriei omenirii și al premonițiilor în actualitate (Titanic, realizat de Gilles Maheu pe un text de Jean-Pierre Romfard într-o curte imensă, un fel de cimitir de automobile); fie pentru a-l implica într-o aventură interioară, într-un spațiu al conștiinței și al subconștientului bântuit de spaime, de amintiri și de dorințe, între zidurile strâmte ale «Spațiului Liber» amenajat într-o cazarmă de pompieri dezafectată (Le Rail-Șina, realizat de același Gilles Maheu pe un text propriu, pornind de la Freud), cu o uluitoare forță de sugestie și savantă mânuire a luminilor…”[11]
Lucrul cu adevărat fascinant la criticul asupra căruia ne aplecăm aici e faptul că a reușit să traverseze fără cicatrici vizibile, întregul peisaj în mișcare al vieții teatrale românești dintre 1950 și 2009. Chiar și atunci când regimul s-a schimbat, amintirea deceniilor de activism cultural de partid a părut, cumva, ștearsă cu buretele; colaborările sale în presă au continuat, nestingherite, iar anii 90 continuă să-i ofere un statut modest, dar în continuare bine protejat, în cadrul UNITER (care preia poziția fictivă de „secretar general al secțiunii române a ITI”, identificabilă, acum, cu un mic birou în partea din față a sălii principale de la etaj). Cel mai probabil, lucrul se datorează, în mod esențial, tocmai unei discreții și unei aparente modestii pline de afabilitate cu care și-a învăluit persona cu mult înainte de schimbarea de regim; spre deosebire de colegul său la fel de binecuvântat de soartă, Valentin Silvestru (mult mai vocal și mai bătăios în încercările a-și păstra statutul de spiritus rector al vieții teatrale), această răsturnare politică pare să n-o fi prins pe Margareta Bărbuță deloc nepregătită. E și pricina pentru care, în 2002, același UNITER care-i găzduia minusculul birou o premiază la Gala Premiilor sale pentru întreaga activitate; iar în urma dispariției sale din 2009, transmite un comunicat sentimental-elogios, cel mai probabil redactat de președinta de atunci a AICT România, Alice Georgescu:
„Dacă un om ar putea fi definit printr-un singur cuvânt, acesta ar fi, în cazul Margaretei Bărbuță, devotament. Până în urmă cu patru-cinci ani, oricine intra în secretariatul UNITER putea vedea, la un birou mic, o femeie la fel de mică, fără vârstă parcă, mereu aplecată asupra unei cărți, a unui ziar sau a unui dosar, cu o lupă în mână. În ultima parte a vieții – o viață lungă și, cumva, enigmatică prin discreția ei desăvârșită -, Margareta Bărbuță își pierduse aproape complet vederea, ceea ce nu o împiedica să lucreze (era secretar al filialei naționale a Institutului Internațional de Teatru) și, mai ales, să fie în permanență la curent cu tot ce se întâmplă pe scenă și în jurul scenei, la noi și în lumea largă. Teatrul a fost marea pasiune a Margaretei Bărbuță – și premiul UNITER pentru întreaga activitate, primit în 2002, a consfințit doar parțial această dragoste și dăruirea prin care ea s-a exprimat. Margareta Bărbuță a fost un critic atent, sever și corect și un activist cultural plin de competență și abnegație. Dispariția ei lipsește teatru românesc de un soldat mereu gata la datorie, care și-a căpătat, în fine, dreptul la repaos [s.a.] .”[12]
În felul său, destinul profesional al Margaretei Bărbuță ar putea fi citit, deci, ca o poveste de succes în care renunțarea la putere, în sensul vulgar-primar (dar nu și la privilegiile ei), e unul dintre ingredientele principale, alături de cultura profesională de netăgăduit, pentru o lungă și senină relație cu mediul teatral însuși. Dar, desigur, multe dintre straturile acestei povești de succes ne rămân, încă, necunoscute.
Miruna Runcan
Iulie 2023
Identificator obiect digital: https://doi.org/10.47383/DMTR.04.06
Note:
[1] Editura Eminescu, 1984.
[2] Majoritatea copleșitoare a acestor publicații și cărți nu erau difuzate pe piață, ci stocate într-un număr mic de exemplare în marile biblioteci. Între 1965 și 1977, unele teatre au primit totuși permisiunea de a face abonamente la unele reviste de teatru din spațiul socialist, ori chiar la reviste din Franța, Italia, Germania Federală.
[3] Vezi, în acest sens, Liliana Corobca, Controlul cărții : cenzura literaturii în regimul comunist din România, București, Cartea Românească, 2014 și Liviu Malița, Cenzura pe înțelesul cenzuraților, București, editura Tracus Arte, 2016.
[4] Margareta Bărbuță, „Spiritul de partid și eficiența mesajului”, Teatrul, nr. 7, 1958, p. 19.
[5] Referința e, cel mai probabil, la articolul nesemnat intitulat „Împotriva tonului apologetic în critica literară și artistică”, Scânteia, 23.09.1959, p. 2.
[6] Margareta Bărbuță „Datoria criticului și eficiența scrisului său”, Teatrul nr. 1, 1960, p 79.
[7] Vezi, în acest sens, cazul directorului Direcției literare pentru străinătate, Radu Lupan, ori cel al lui Andrei Băleanu, în Miruna Runcan, Teatru în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheț 1956-1964, București, Editura Tracus Arte, 2019.
[8] Spre deosebire de situația stranie a României, multe din țările comuniste (Polonia, Cehoslovacia, RDG, Ungaria, între altele) au avut, iar unele continuă să aibă institute de cercetare teatrală funcționând ca filiale naționale ale ITI.
[9] Margareta Bărbuță, „Conspirația minciunii. Spicuiri din repertoriul parizian”, Teatrul nr. 9-10, 1958, p.178.
[10] Margareta Bărbuță, „Avem același scop”, Teatrul, nr. 11, 1965, pp 24-25.
[11] Margareta Bărbuță, „Montreal-Toronto, întâlniri teatrale. Teatrul -viziuni ale unei lumi noi”, Teatrul, nr. 10, 1985, p. 20.
[12] Cf. https://www.mediafax.ro/cultura-media/margareta-barbuta-a-murit-4376448
Adaptare text teatru radiofonic:
- Căsătorie cu de-a sila, de Jean-Baptiste Poquelin de Molière. Traducerea Tudor Mușatescu, Adaptarea radiofonică: Margareta Bărbuță. Regia artistică: Mihai Pascal. Cu: Marin Moraru, Mircea Balaban, Adela Măcurculescu, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Constantin Florescu, Valentin Plătăreanu, Gheorghe Cârșmaru. Regia muzicală: Livio Bellegante. Regia tehnică: ing. Ion Mihăilescu. Înregistrare din anul 1970.
Cărți:
- Margareta Bărbuță, Demnitatea teatrului, București, Editura Eminescu, 1984.
Capitole în volume/ prefețe/ cuvânt-înainte:
- Margareta Bărbuță, Teatrul românesc contemporan. De la text la spectacol, în: (coordonator) Constantin Crișan, Sinteze de literatură română, București, Editura Didactică și Pedagogică, 1981, pp. 222-233.
- Margareta Bărbuță, Dramaturgia românească între cele două războaie mondiale. Studiu introductiv, în: Dramaturgie românească 1918-1944. Volumul I, București, Editura Tineretului, 1969, pp. 5-43.
- Margareta Bărbuță, Decorul de teatru și funcția sa expresivă, în: Teatrul românesc în contemporaneitate, București, Editura Meridiane, 1964.
- Margareta Bărbuță, Prefață, în: Margareta Bărbuță, Teatrul romînesc contemporan. Volumul I, prefață și note de Margareta Bărbuță, București, Editura Tineretului, 1962, pp. 5-25.
- Margareta Bărbuță, Teatrul romînesc contemporan. Volumul II, prefață și note de Margereta Bărbuță, București, Editura Tineretului, 1962, pp. 5-28.
- Margareta Bărbuță, Cuvânt înainte, în: Carlo Levi, Cristos s-a oprit la Eboli, București, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1956, pp. 5-11.
Traduceri:
- Jean-Paul Sartre, Teatru, traducători Any Florea, Virgil Borcan, Margareta Bărbuţă, George Vraca, Anca Gonțescu, Nicolae Minei, București, Rao, 2020.
- Aldous Huxley, Nuvele, traducere și note de Margareta Bărbuță, ediția a II-a, București, Univers, 2005.
- Fenomenele de Grigori Gorin, pentru spectacolul în regia lui Victor Tudor Popa, scenografia Doru Păcurar, versiunea românească: Margareta Bărbuță, Teatrul de Stat din Arad, data premierei: 20 mai 1982.
- Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind, traducere text Margareta Bărbuță, text pus în scenă de Gina Guzina, producător Studioul de Teatru al IATC București, stagiunea 1981-1982.
- Somerset Maugham, Ploaia, în românește de Margareta Bărbuță, București, Editura pentru Literatură Universală, 1968.
- Aldous Huxley, Surîsul Giocondei, traducere și prefață de Margareta Bărbuță, București, Editura pentru Literatură Universală, 1966.
- Romain Rolland, Teatru Revoluției, traduceri de Lucia Demetrius, Tudor Şoimaru, Margareta Bărbuţă, Sorina Bercescu, prefaţă de Ion Ianoşi, București, Editura pentru Literatură Universală, 1966.
- Întîlnire cu tinerețea, comedie în trei acte de Alexei Arbuzov, traducerea Margareta Bărbuță, text pus în scenă la Teatrul de Stat Oradea de Corneliu Zdehuș, data premierei: 25 decembrie 1956.
Link-uri către materiale audiovizuale disponibile online (fragmente de spectacol, interviuri etc.)
Spectacol de teatru radiofonic Colonia cea nouă de Luigi Pirandello. Traducerea: Margareta Bărbuță. Adaptarea radiofonică: Radu Anagnoste. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: Gina Patrichi, Emil Hossu, Traian Stănescu, Cornel Coman, Jeanine Stavarache, Ion Pavlescu, Ștefan Velniciuc, Mitică Popescu, Dan Condurache, Boris Petroff, Andi Ștefănescu, Mihai Dinvale, Papil Panduru, Radu Neag, Valentin Teodosiu. Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu. Înregistrare din anul 1978.
Căsătorie cu de-a sila, de Jean-Baptiste Poquelin de Molière. Traducerea Tudor Mușatescu, Adaptarea radiofonică: Margareta Bărbuță. Regia artistică: Mihai Pascal. Cu: Marin Moraru, Mircea Balaban, Adela Măcurculescu, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Constantin Florescu, Valentin Plătăreanu, Gheorghe Cârșmaru. Regia muzicală: Livio Bellegante. Regia tehnică: ing. Ion Mihăilescu. Înregistrare din anul 1970.
Interviuri
- Sabina Cărăușu, „Interviu cu Margareta Bărbuță”, Scînteia Tineretului, anul 24, nr. 6102, 31 decembrie 1968, p. 5.
Margareta Bărbuță, „Primul concurs european de dramaturgie”, România literară, anul 27, nr. 25, 29 iunie 1994, p. 16.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Rolul teatrului în educarea tinerei generații”, Contemporanul, nr. 50, 15 decembrie 1989, p. 11.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Poezia pe scenă «Mănușa» și «Cartea cu jucării» la «Țăndărică»”, Informația Bucureștiului, anul 35, nr. 10576, 28 octombrie 1987, p. 5.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Funcția educativă a teatrului”, Era socialistă, anul 55, nr. 20, 15 octombrie 1975, pp. 39-41.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Condiția socială și estetică a teatrului”, Era socialistă, anul 54, nr. 21, noiembrie 1974, pp. 37-40.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Sub zodia efemerului și a responsabilității”, Ateneu, anul 10, nr. 6, iunie 1973, p. 5.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Dramaturgia originală în întîmpinarea marii sărbători”, Femeia, anul 25, nr. 11, noiembrie 1972, pp. 20-21.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Teatrul românesc în anul XXV. Etape, succese, perspective…”, Argeș, nr. 8, 1 august 1969, p. 16.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Actuala stagiune teatrală”, Femeia, anul 20, nr. 9, 1 septembrie 1967, p. 33.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „Actuala stagiune teatrală”, Femeia, anul 20, nr. 9, 1 septembrie 1967, p. 33.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „«Nunta lui Figaro» de Beaumarchais”, Romînia Liberă, nr. 3305, 22 mai 1955, p. 2.
Descarcă PDFMargareta Bărbuță, „La începuturile teatrului românesc”, Flacăra, anul II, nr. 15, 15 noiembrie 1953, pp. 27-28.
Descarcă PDF„Ce e nou în viața teatrală a țării? – în prima parte a stagiunii 1982-1983”, Contemporanul, nr. 2, 7 ianuarie 1983, p. 9.
Descarcă PDF„Ce se joacă pe scenele teatrelor noastre?” (anchetă), Scînteia, anul 34, nr. 6784, 28 octombrie 1965, p. 4.
Descarcă PDFCarmen Mihalache-Popa, „Margareta Bărbuță – Deminitatea teatrului”, Ateneu, anul XXII, nr. 7, iulie 1985, p. 6.
Descarcă PDFLia Dohotaru, „Vocația concluziilor”, Argeș, anul 20, nr. 7, 1 iulie 1985, p. 12.
Descarcă PDFIleana Berlogea, „Pledoarie pentru demnitatea teatrului”, Contemporanul, nr. 8, 15 februarie 1985, p. 11.
Descarcă PDFSabina Cărăușu, „Interviu cu Margareta Bărbuță”, Scînteia Tineretului, anul 24, nr. 6102, 31 decembrie 1968, p. 5.
Descarcă PDF
- „Teatrul și Filmul anului 1983”, Contemporanul, nr. 1, 1 ianuarie 1984, pp. 10-11.
- „Ce e nou în viața teatrală a țării? – în prima parte a stagiunii 1982-1983”, Contemporanul, nr. 2, 7 ianuarie 1983, p. 9.
- Colocviile «Scînteii». Ținuta profesională a criticii teatrale, Scînteia, anul 50, nr. 11970, 15 februarie 1981, p. 4
- Margareta Bărbuță, „Cinci critici despre cum poți deveni dramaturg”, Scînteia Tineretului, nr. 9861, 7 februarie 1981, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „O pledoarie colectivă pentru teatrul scurt” (anchetă), Contemporanul, nr. 2, 14 ianuarie 1977, pp. 6-7.
- „Romanul social, eroii săi și adevărul vieții” (dezbaterile «Contemporanul»), Contemporanul, nr. 44, 25 octombrie 1974, pp. 6-7.
- „Masa rotundă: Teatrul şi angajarea politică (invitaţi: Margareta Bărbuţă, Ileana Colomieţ, Mihai Nadin, Valeriu Râpeanu, Valentin Silvestru, Traian Şelmaru, Natalia Stancu, Andrei Strihan)”, Teatrul, anul XIX, nr. 6, iunie 1974, pp. 3-21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43169-masa-rotunda-teatrul-si-angajarea-politica-invitati-margareta-barbuta-ileana-colomiet-mihai-nadin-valeriu-rapeanu-valentin-silvestru-traian-selmaru-natalia-stancu-andrei-strihan–teatrul–6-1974
- „Dramaturgia originală a stagiunii – Discuţie cu Constantin Măciucă, Valeriu Rîpeanu, Natalia Stancu, Margareta Bărbuţă, Andrei Strihan”, Teatrul, anul XVIII, nr. 2, februarie 1973, pp. 1-11, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42605-dramaturgia-originala-a-stagiunii-discutie-cu-constantin-maciuca-valeriu-ripeanu-natalia-stancu-margareta-barbuta-andrei-strihan–teatrul–2-1973
- „Marea problemă a micului spectator (dezbatere: Ion Pas, Marin Iorda, Ion Lucian, Viniciu Gafiţa, Tita Chiper, Victor Eftimiu, Margareta Bărbuţă, D.D.Neleanu, Nina Cassian, Gica Iuteş, Ion Hobană, Mioara Cremene, Ion Cojar, Lucia Olteanu, Victor Popa)”, Teatrul, anul XII, nr. 2, februarie 1967, pp. 1-14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40366-marea-problema-a-micului-spectator-dezbatere-ion-pas-marin-iorda-ion-lucian-viniciu-gafita-tita-chiper-victor-eftimiu-margareta-barbuta-d-d-neleanu-nina-cassian-gica-iutes-ion-hobana-mioara-cremene-ion-cojar-lucia-olteanu-victor-popa–teatrul–2-1967
- Ancheta «Scînteii Tineretului». Autori și eroi tineri în dramaturgia originală, Scînteia Tineretului, anul 23, nr. 5483, 5 ianuarie 1967, p. 4.
- „Ce se mai joacă pe scenele teatrelor noastre?” (anchetă), Scînteia, anul 34, nr. 6784, 28 octombrie 1965, p. 4.
- „Cum se reflectă satul colectivizat în dramaturgie (au participat la discuţii: V. Em. Galan, Valentin Silvestru, Al. Ivan Ghilia, Silvia Andreescu, Paul Everac, Gheorghe Vlad, Margareta Bărbuţă, Florian Nicolau)”, Teatrul, anul VII, nr. 7, iulie 1962, pp. 80-89, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39335-cum-se-reflecta-satul-colectivizat-in-dramaturgie-au-participat-la-discutii-v-em-galan-valentin-silvestru-al-ivan-ghilia-silvia-andreescu-paul-everac-gheorghe-vlad-margareta-barbuta-florian-nicolau–teatrul–lie-7-an-vii-1962
- „Tineri actori și creația teatrală”, Contemporanul, anul 13, nr. 50, 18 decembrie 1959, p. 4.
- „Ce înseamnă calitatea în arta spectacolului”, Contemporanul, nr. 134, 10 aprilie 1959, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Text și spectacol”, Contemporanul, nr. 50, 19 decembrie 1958, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Ce scriu dramaturgii?”, Contemporanul, nr. 52, 30 decembrie 1958, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Poemul luptei comuniștilor”, Contemporanul, nr. 37, 19 septembrie 1958, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O temă generoasă”, Contemporanul, nr. 52, 29 decembrie 1957, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Refugiul”, Contemporanul, nr. 39, 27 septembrie 1957, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Mormolocul”, Contemporanul, nr. 38, 20 septembrie 1957, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Concepția regizorală”, Contemporanul, nr. 22, 31 mai 1957, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Din nou despre piesele într-un act”, Contemporanul, nr. 32, 12 august 1955, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Eroul înaintat pe scene noastre”, Contemporanul, nr. 12, 19 martie 1954, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „Trei generații de luptători”, Contemporanul, nr. 20, 15 mai 1953, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „O critică a regimurilor trecute lipsită de combativitate”, Contemporanul, nr. 189, 19 mai 1950, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Ziua cea mare» de Maria Bănuș”, Contemporanul, nr. 188, 12 mai 1950, p. 3.
- „Să ridicăm nivelul spectacolelor noastre teatrale”, Contemporanul, nr. 182, 31 martie 1950, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „A crea fantasticul: «Frumoasa şi bestia» versiune scenică de Cristian Pepino, Teatrul Ţăndărică”, Scena, nr. 4, aprilie 2001, p. 34, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=63474-a-crea-fantasticul-frumoasa-si-bestia-versiune-scenica-de-cristian-pepino-teatrul-tandarica–scena–rilie-4-2001
- Margareta Bărbuță, „Arta autonomă a Mimului”, Scena, nr. 8, decembrie 1998, pp. 49-50, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=62714-arta-autonoma-a-mimului–scena–cembrie-8-1998
- Margareta Bărbuță, „Ion Marinescu”, Scena, nr. 6, octombrie 1998, p. 41, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=62615-ion-marinescu–scena–tombrie-6-1998
- Margareta Bărbuță, „Un surâs, o bombă şi o floare”, Scena, nr. 5, septembrie 1998, p. 37, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=62576-un-suras-o-bomba-si-o-floare–scena–ptembrie-5-1998
- Margareta Bărbuță, „O «gală» mai modestă”, Scena, nr. 3, iulie 1998, p. 14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=62470-o-gala-mai-modesta–scena–lie-3-1998
- Margareta Bărbuță, „Departe de căile bătute”, Scena, nr. 2, iunie 1998, pp. 40-41, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=62455-departe-de-caile-batute–scena–nie-2-1998
- Margareta Bărbuță, „Teatru şi dans în tragicomedie: «Îngerul albastru» după «Profesorul Unrat» de Heinrich Mann, Teatrul Odeon”, Teatrul azi, nr. 5-6-7-, 2001, pp. 114-115, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53910-teatru-si-dans-in-tragicomedie-ingerul-albastru-dupa-profesorul-unrat-de-heinrich-mann-teatrul-odeon–teatrul-azi–5-6-7-2001
- Margareta Bărbuță, „Tinereţe matură (Teatrul «Ion Creangă» – 35 de ani de activitate)”, Teatrul azi, nr. 1-2, 2001, pp. 31-32, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53702-tinerete-matura-teatrul-ion-creanga-35-de-ani-de-activitate–teatrul-azi–1-2-2001
- Margareta Bărbuță, „O actualitate durabilă: «Moartea unui comis voiajor» de Arthur Miller, Teatrul Naţional din Bucureşti”, Teatrul azi, nr. 3-4, 2000, pp. 65-66, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53472-o-actualitate-durabila-moartea-unui-comis-voiajor-de-arthur-miller-teatrul-national-din-bucuresti–teatrul-azi–3-4-2000
- Margareta Bărbuță, „Spectacol cu… Stele: «Stele în lumina dimineţii» de Aleksandr Galin, Teatrul Odeon”, Teatrul azi, nr. 1-2, 2000, p. 78, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53443-spectacol-cu-stele-stele-in-lumina-diminetii-de-aleksandr-galin-teatrul-odeon–teatrul-azi–1-2-2000
- Margareta Bărbuță, „«Cântarea României» în vreme de tranziţie: «Boabe de rouă pe frunza de lotus în bătaia lunii» de Nicolae Mateescu, Teatrul Naţional din Bucureşti”, Teatrul azi, nr. 7-8-9, 1999, p. 78, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53319-cantarea-romaniei-in-vreme-de-tranzitie-boabe-de-roua-pe-frunza-de-lotus-in-bataia-lunii-de-nicolae-mateescu-teatrul-national-din-bucuresti–teatrul-azi–7-8-9-1999
- Margareta Bărbuță, „Virtuţile paradoxului: «Transfer de personalitate» de Dumitru Solomon, Teatrul Valah din Giurgiu”, Teatrul azi, nr. 5-6, 1999, p. 73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53287-virtutile-paradoxului-transfer-de-personalitate-de-dumitru-solomon-teatrul-valah-din-giurgiu–teatrul-azi–5-6-1999
- Margareta Bărbuță, „Un risc asumat : «Numele trandafirului» de Umberto Eco, Teatrul Naţional din Bucureşti”, Teatrul azi, nr. 7-8-9-10, 1998, pp. 66-67, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53157-un-risc-asumat-numele-trandafirului-de-umberto-eco-teatrul-national-din-bucuresti–teatrul-azi–7-8-9-10-1998
- Margareta Bărbuță, „Tevie şi ai lui îm musical: «Scripcarul pe acoperiş» de Jerry Bock, Joseph Stein şi Sheldon Harnick”, Teatrul azi, nr. 3-4-5-6, 1998, pp. 99-100, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53125-tevie-si-ai-lui-im-musical-scripcarul-pe-acoperis-de-jerry-bock-joseph-stein-si-sheldon-harnick–teatrul-azi–3-4-5-6-1998
- Margareta Bărbuță, „În urma unui premiu… – Teatrul «Maria Filotti» din Brăila la Bucureşti”, Teatrul azi, nr. 1-2, 1998, pp. 52-54, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53044-in-urma-unui-premiu-teatrul-maria-filotti-din-braila-la-bucuresti–teatrul-azi–1-2-1998
- Margareta Bărbuță, „Sunetul actualităţii: «Nuntă cu miliar.. dar» de Dinu Grigorescu, Teatrul Evreiesc de Stat”, Teatrul azi, nr. 12, 1997, p. 21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52991-sunetul-actualitatii-nunta-cu-miliar-dar-de-dinu-grigorescu-teatrul-evreiesc-de-stat–teatrul-azi–12-1997
- Margareta Bărbuță, „Nemuritoarea artă a mimului – Milan Sládek şi Grand Pierrot”, Teatrul azi, nr. 10-11, 1997, p. 75, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52967-nemuritoarea-arta-a-mimului-milan-sladek-si-grand-pierrot–teatrul-azi–10-11-1997
- Margareta Bărbuță, „Viaţa în umbra televizorului: «Cursa de vulpi» de Christian Palustran, Teatrul «Toma Caragiu» din Ploieşti”, Teatrul azi, nr. 10-11, 1997, p. 34, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52956-viata-in-umbra-televizorului-cursa-de-vulpi-de-christian-palustran-teatrul-toma-caragiu-din-ploiesti–teatrul-azi–10-11-1997
- Margareta Bărbuță, „Profesorul”, Teatrul azi, nr. 6-7, 1997, p. 63, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52886-profesorul–teatrul-azi–6-7-1997
- Margareta Bărbuță, „Biografie, legendă, mit: «Maria Callas – La divina» de Terrence McNally, Teatrul Nottara”, Teatrul azi, nr. 6-7, 1997, pp. 46-47, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52870-biografie-legenda-mit-maria-callas-la-divina-de-terrence-mcnally-teatrul-nottara–teatrul-azi–6-7-1997
- Margareta Bărbuță, „Chipul tânăr al teatrului britanic”, Teatrul azi, nr. 4-5, 1997, pp. 50-51, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52829-chipul-tanar-al-teatrului-britanic–teatrul-azi–4-5-1997
- Margareta Bărbuță, „Adevar şi ficţiune: «Stalin şi bufonul» de Gaston Salvatore, Teatrul Evreiesc de Stat”, Teatrul azi, nr. 3, 1997, p. 21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52769-adevar-si-fictiune-stalin-si-bufonul-de-gaston-salvatore-teatrul-evreiesc-de-stat–teatrul-azi–3-1997
- Margareta Bărbuță, „Sub cupola clasicilor – Utopia luată în glumă: «Adunarea femeilor» de Aristofan, Teatrul «Mihai Eminescu» din Botoşani”, Teatrul azi, nr. 1-2, 1997, pp. 37-38, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52723-sub-cupola-clasicilor-utopia-luata-in-gluma-adunarea-femeilor-de-aristofan-teatrul-mihai-eminescu-din-botosani–teatrul-azi–1-2-1997
- Margareta Bărbuță, „Sub cupola clasicilor – Conu’ Leonida faţă cu …maşina timpului: «Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea» de I.L.Caragiale, Teatrul «Mihai Eminescu» din Botoşani”, Teatrul azi, nr. 1-2, 1997, p. 37, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52722-sub-cupola-clasicilor-conu-leonida-fata-cu-masina-timpului-conu-leonida-fata-cu-reactiunea-de-i-l-caragiale-teatrul-mihai-eminescu-din-botosani–teatrul-azi–1-2-1997
- Margareta Bărbuță, „Din perspectiva finalului: «Gelozie şi tranziţie» de Tudor Popescu, Teatrul «Toma Caragiu» din Ploieşti”, Teatrul azi, nr. 1-2, 1997, p. 36, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52721-din-perspectiva-finalului-gelozie-si-tranzitie-de-tudor-popescu-teatrul-toma-caragiu-din-ploiesti–teatrul-azi–1-2-1997
- Margareta Bărbuță, „Indecizie regizorală: «Dresoarea de fantome» de Ion Băieşu, Urania Film&Co. -Teatrul Odeon”, Teatrul azi, nr. 8-9, 1996, pp. 22-23, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52638-indecizie-regizorala-dresoarea-de-fantome-de-ion-baiesu-urania-film-co-teatrul-odeon–teatrul-azi–8-9-1996
- Margareta Bărbuță, „Un spectacol tineresc: «Noaptea de Ferragosto» de Aldo Nicolaj, Theatrum Mundi”, Teatrul azi, nr. 6-7, 1996, pp. 34-35, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52585-un-spectacol-tineresc-noaptea-de-ferragosto-de-aldo-nicolaj-theatrum-mundi–teatrul-azi–6-7-1996
- Margareta Bărbuță, „Se poartă modelul japonez: «Regele cerb» de Carlo Gozzi, Teatrul «Ion Creangă»”, Teatrul azi, nr. 6-7, 1996, p. 33, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52583-se-poarta-modelul-japonez-regele-cerb-de-carlo-gozzi-teatrul-ion-creanga–teatrul-azi–6-7-1996
- Margareta Bărbuță, „Mit şi interpretare”, Teatrul azi, nr. 3, 1996, p. 44, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52502-mit-si-interpretare–teatrul-azi–3-1996
- Margareta Bărbuță, „Candelabrele ca nişte stele”, Teatrul azi, nr. 3, 1996, p. 22, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52495-candelabrele-ca-niste-stele–teatrul-azi–3-1996
- Margareta Bărbuță, „Dragonul în paşi de dans: «Dragonul» de Evgheni Şvarţ, Teatrul «Ion Creangă»”, Teatrul azi, nr. 2, 1996, pp. 28-29, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52458-dragonul-in-pasi-de-dans-dragonul-de-evgheni-svart-teatrul-ion-creanga–teatrul-azi–2-1996
- Margareta Bărbuță, „Alunecarea spre neant – între tragic şi comic”, Teatrul azi, nr. 2, 1996, p. 11, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52446-alunrcarea-spre-neant-intre-tragic-si-comic–teatrul-azi–2-1996
- Margareta Bărbuță, „ITI, la al XXVI-lea congres mondial”, Teatrul azi, nr. 1, 1996, pp. 44-48, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52440-iti-la-al-xxvi-lea-congres-mondial–teatrul-azi–1-1996
- Margareta Bărbuță, „Teatru poetic: «Anton Pann» de Lucian Blaga”, Teatrul azi, nr. 11-12, 1995, pp. 22-23, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54727-teatru-poetic-anton-pann-de-lucian-blaga–teatrul-azi–11-12-1995
- Margareta Bărbuță, „Un centenar, un festival şi prea multă modestie”, Teatrul azi, nr. 11-12, 1995, pp. 20-21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54725-un-centenar-un-festival-si-prea-multa-modestie–teatrul-azi–11-12-1995
- Margareta Bărbuță, „Schiller la timpul prezent: «Intrigă şi iubire» de Friedrich Schiller, Teatrul Valah din Giurgiu”, Teatrul azi, nr. 7-8, 1995, pp. 27-28, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54872-schiller-la-timpul-prezent-intriga-si-iubire-de-friedrich-schiller-teatrul-valah-din-giurgiu–teatrul-azi–7-8-1995
- Margareta Bărbuță, „Visul ca teatru: «Visul unei nopţi de vară» de William Shakespeare, Teatrul «Toma Caragiu» din Ploieşti”, Teatrul azi, nr. 7-8, 1995, p. 27, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54871-visul-ca-teatru-visul-unei-nopti-de-vara-de-william-shakespeare-teatrul-toma-caragiu-din-ploiesti–teatrul-azi–7-8-1995
- Margareta Bărbuță, „Un Othello chinez”, Teatrul azi, nr. 5-6, 1995, p. 43, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54849-un-othello-chinez–teatrul-azi–5-6-1995
- Margareta Bărbuță, „Un turneu temerar – O nouă baghetă regizorală: «Lecţia de engleză» de Nataşa Tanska, Teatrul Municipal «G.A.Petculescu» din Reşiţa”, Teatrul azi, nr. 5-6, 1995, pp. 21-22, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54837-un-turneu-temerar-o-noua-bagheta-regizorala-lectia-de-engleza-de-natasa-tanska-teatrul-municipal-g-a-petculescu-din-resita–teatrul-azi–5-6-1995
- Margareta Bărbuță, „Un turneu temerar – Coşmarul vesel: «»Valsul lebedelor» de Dinu Grigorescu, Teatrul Municipal «G.A.Petculescu» din Reşiţa”, Teatrul azi, nr. 5-6, 1995, pp. 20-21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54836-un-turneu-temerar-cosmarul-vesel-valsul-lebedelor-de-dinu-grigorescu-teatrul-municipal-g-a-petculescu-din-resita–teatrul-azi–5-6-1995
- Margareta Bărbuță, „Târgu Mureş – Pedagogie şi artă”, Teatrul azi, nr. 10-11-12, 1994, pp. 10-13, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54517-targu-mures-pedagogie-si-arta–teatrul-azi–10-11-12-1994
- Margareta Bărbuță, „Primul concurs european de dramaturgie”, România literară, anul 27, nr. 25, 29 iunie 1994, p. 16.
- Margareta Bărbuță, „Sărbătoarea ca stare de spirit”, Teatrul azi, nr. 12, 1993, pp. 35-37, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54277-sarbatoarea-ca-stare-de-spirit–teatrul-azi–12-1993
- Margareta Bărbuță, „Un dialog – mai mult sau mai puţin -antropologic”, Teatrul azi, nr. 11, 1993, pp. 43-44, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54250-un-dialog-mai-mult-sau-mai-putin-antropologic–teatrul-azi–11-1993
- Margareta Bărbuță, „Spectacole la München”, Teatrul azi, nr. 8-9-10, 1993, pp. 58-61, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54465-spectacole-la-munchen–teatrul-azi–8-9-10-1993
- Margareta Bărbuță, „Între pedagogie şi artă: «Matilda» de Alexandru Pleşcan după Roald Dahl, Teatrul «Ion Creangă»”, Teatrul azi, nr. 8-9-10, 1993, p. 38, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54445-intre-pedagogie-si-arta-matilda-de-alexandru-plescan-dupa-roald-dahl-teatrul-ion-creanga–teatrul-azi–8-9-10-1993
- Margareta Bărbuță, „Comunicaţii”, Teatrul azi, nr. 8-9-10, 1993, p. 24, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54433-comunicatii–teatrul-azi–8-9-10-1993
- Margareta Bărbuță, „Drama formării unei personalităţi: «Ambiţiosul» de Márton László, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca”, Teatrul azi, nr. 1-2-3, 1993, pp. 26-27, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54315-drama-formarii-unei-personalitati-ambitiosul-de-marton-laszlo-teatrul-maghiar-de-stat-din-cluj-napoca–teatrul-azi–1-2-3-1993
- Margareta Bărbuță, „Un vis… în stare de luciditate: «Visul unei nopţi de vară» de William Shakespeare, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca”, Teatrul azi, nr. 1-2-3, 1993, pp. 25-26, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54314-un-vis-in-stare-de-luciditate-visul-unei-nopti-de-vara-de-william-shakespeare-teatrul-maghiar-de-stat-din-cluj-napoca–teatrul-azi–1-2-3-1993
- Margareta Bărbuță, „După două sute de ani”, Teatrul azi, nr. 1-2-3, 1993, pp. 12-13, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54301-dupa-doua-sute-de-ani–teatrul-azi–1-2-3-1993
- Margareta Bărbuță, „Festival idiş”, Teatrul azi, nr. 1-2, 1992, p. 30, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50564-festival-idis–teatrul-azi–1-2-1992
- Margareta Bărbuță, „Un congres pe drumul mătăsii”, Teatrul azi, nr. 11, 1991, p. 45, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51319-un-congres-pe-drumul-matasii–teatrul-azi–11-1991
- Margareta Bărbuță, „Trei momente teatrale”, Teatrul azi, nr. 11, 1991, p. 38, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51311-trei-momente-teatrale–teatrul-azi–11-1991
- Margareta Bărbuță, „Experiment estival, un infern suprapopulat: «Huis clos» de Jean-Paul Sartre, Teatrul Odeon”, Teatrul azi, nr. 11, 1991, p. 33, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51304-experiment-estival-un-infern-suprapopulat-huis-clos-de-jean-paul-sartre-teatrul-odeon–teatrul-azi–11-1991
- Margareta Bărbuță, „Nicolae Brancomir”, Teatrul azi, nr. 9-10, 1991, pp. 56-57, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51272-nicolae-brancomir–teatrul-azi–9-10-1991
- Margareta Bărbuță, „Seminţele vieţii”, Teatrul azi, nr. 9-10, 1991, p. 46, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51263-semintele-vietii–teatrul-azi–9-10-1991
- Margareta Bărbuță, „Italia – un muzeu de revoluţii ratate”, Teatrul azi, nr. 5-6, p. 57, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=63808-italia-un-muzeu-de-revolutii-ratate–teatrul-azi–5-6-1991
- Margareta Bărbuță, „Amalgam de document şi ficţiune: «Mlaştina» de Caryl Churchill, Teatrul Mic”, Teatrul azi, nr. 11-12, pp. 30-31, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51408-amalgam-de-document-si-fictiune-mlastina-de-caryl-churchill-teatrul-mic–teatrul-azi–11-12-1990
- Margareta Bărbuță, „Rolul teatrului în educarea tinerei generații”, Contemporanul, nr. 50, 15 decembrie 1989, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Personaje reprezentative pe scena teatrului”, Scînteia, nr. 14712, 6 decembrie 1989, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Femeia – erou în dramaturgia contemporană”, Contemporanul, nr. 45, 10 noiembrie 1989, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Prezența teatrului”, Contemporanul, nr. 40, 6 octombrie 1989, pp. 14-15.
- Margareta Bărbuță, „«Ar fi fost o mare iubire»”, Contemporanul, nr. 40, 6 octombrie 1989, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul – o punte între culturi”, România literară, anul 22, nr. 33, 17 august 1989, p. 24.
- Margareta Bărbuță, „Argument elocvent al capacităţii teatrului nostru de a exprima politicul: «Piticul din grădina de vară» de D. R. Popescu la Teatrul Naţional din Craiova”, Teatrul, anul XXXIV, nr. 8, august 1989, pp. 46-47, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50505-argument-elocvent-al-capacitatii-teatrului-nostru-de-a-exprima-politicul-piticul-din-gradina-de-vara-de-d-r-popescu-la-teatrul-national-din-craiova–teatrul–8-1989
- Margareta Bărbuță, „Instituția de cultură în viața orașului”, Scînteia, nr. 14534, 12 mai 1989, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Elixirul dragostei»”, Contemporanul, nr. 20, 12 mai 1989, pp. 10, 9.
- Margareta Bărbuță, „Istoria din perspectiva prezentului într-un specatcol monumental: «Moştenirea» de Titus Popovici la Teatrul Naţional din Bucureşti”, Teatrul, anul XXXIV, nr. 5, mai 1989, pp. 11-18, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50353-istoria-din-perspectiva-prezentului-intr-un-specatcol-monumental-mostenirea-de-titus-popovici-la-teatrul-national-din-bucuresti–teatrul–5-1989
- Margareta Bărbuță, „Opțiunile repertoriale-premise ale consolidării profilului teatrului”, Scînteia, nr. 14508, 12 aprilie 1989, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Maturitatea artistică în teatrul tinerelor generații”, Scînteia, nr. 14490, 22 martie 1989, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Şcoala nuanţelor”, Teatrul, anul XXXIV, nr. 3, martie 1989, p. 95, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50307-scoala-nuantelor–teatrul–3-1989
- Margareta Bărbuță, „«Citadela sfărîmată» de Horia Lovinescu la Teatrul Naţional «I. L. Caragiale» – 25 martie 1955”, Teatrul, anul XXXIV, nr. 3, martie 1989, pp. 9-10, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50261-citadela-sfarimata-de-horia-lovinescu-la-teatrul-national-i-l-caragiale-25-martie-1955–teatrul–3-1989
- Margareta Bărbuță, „Teatrul și publicul”, Scînteia, nr. 14455, 9 februarie 1989, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „De la text la regie:Claritatea viziunii («Vassa Jeleznova» de Maxim Gorki – Teatrul Naţional, Bucureşti)”, Teatrul, anul XXXIV, nr. 2, februarie 1989, pp. 56-58, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50239-de-la-text-la-regie-claritatea-viziunii-vassa-jeleznova-de-maxim-gorki-teatrul-national-bucuresti–teatrul–2-1989
- Margareta Bărbuță, „Actualitate şi istorie într-un spectacol dedicat continuităţii noastre”, Teatrul, anul XXXIV, nr. 1, ianuarie 1989, pp. 26-28, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50159-actualitate-si-istorie-intr-un-spectacol-dedicat-continuitatii-noastre–teatrul–1-1989
- Margareta Bărbuță, „Un teatru… O stagiune…: Teatrul Municipal «Maria Filotti» din Brăila”, Teatrul, anul XXXIII, nr. 12, decembrie 1988, pp. 18-21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49818-un-teatru-o-stagiune-teatrul-municipal-maria-filotti-din-braila–teatrul–12-1988
- Margareta Bărbuță, „Două spectacole cu piese românești”, Contemporanul, nr. 47, 18 noiembrie 1988, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Un debut promițător: «Profesor de admitere»”, Contemporanul, nr. 42, 14 octombrie 1988, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Eroul dramaturgiei de actualitate”, Scînteia, nr. 14343, 30 septembrie 1988, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolul satiric în opera de educație civică”, Scînteia, nr. 14332, 17 septembrie 1988, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Poezie în spectacol”, Contemporanul, nr. 32, 5 august 1988, p. 12-13.
- Margareta Bărbuță, „Pas la pas prin teatre: O dramă convertită în baladă («Balada unei iubiri» (Năpasta) de I. L. Caragiale – Teatrul de Stat din Oradea – secţia maghiară)”, Teatrul, anul XXXIII, nr. 8, august 1988, p. 90, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50104-pas-la-pas-prin-teatre-o-drama-convertita-in-balada-balada-unei-iubiri-napasta-de-i-l-caragiale-teatrul-de-stat-din-oradea-sectia-maghiara–teatrul–8-1988
- Margareta Bărbuță, „Misiunea umanistă a teatrului”, Contemporanul, nr. 28, 8 iulie 1988, pp. 16, 15.
- Margareta Bărbuță, „Pas la pas prin teatre: Teatrul, ca un joc de-a viaţa («Alo, cine eşti?» de Méhes György – Teatrul de Stat din Oradea – secţia maghiară)”, Teatrul, anul XXXIII, nr. 7, iulie 1988, p. 81, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50068-pas-la-pas-prin-teatre-teatrul-ca-un-joc-de-a-viata-alo-cine-esti-de-mehes-gyorgy-teatrul-de-stat-din-oradea-sectia-maghiara–teatrul–7-1988
- Margareta Bărbuță, „Prezenţe româneşti la întîlniri internaţionale: Tema dominantă – pacea”, Teatrul, anul XXXIII, nr. 7, iulie 1988, pp. 14-15, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50038-prezente-romanesti-la-intilniri-internationale-tema-dominanta-pacea–teatrul–7-1988
- „Un gen teatral cu mari resurse”, Contemporanul, nr. 25, 17 iunie 1988, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Imperativul calităţii”, Teatrul, anul XXXIII, nr. 6, iunie 1988, pp. 4-5, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49997-imperativul-calitatii–teatrul–6-1988
- Margareta Bărbuță, „Cu fața spre actualitate”, Scînteia, nr. 14229, 19 mai 1988, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Critica în dezbatere internațională”, Ateneu, anul 25, nr. 5, 1 mai 1988, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul scurt – o artă cu bătaie lungă”, Contemporanul, nr. 18, 29 aprilie 1988, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Destine umane într-o societate fără orizont”, Informația Bucureștiului, nr. 10697, 19 martie 1988, p. 5
- Margareta Bărbuță, „Un turneu al cărui succes de public obligă”, Contemporanul, nr. 12, 18 martie 1988, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Cronica interpretării actoriceşti: Olga Tudorache în Mama din «Noapte bună, mamă» de Marsha Norman – Teatrul Foarte Mic”, Teatrul, anul XXXIII, nr. 3, martie 1988, pp. 73-74, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49917-cronica-interpretarii-actoricesti-olga-tudorache-in-mama-din-noapte-buna-mama-de-marsha-norman-teatrul-foarte-mic–teatrul–3-1988
- Margareta Bărbuță, „Un veritabil recital actoricesc «Noapte bună, mamă» la Teatrul Foarte Mic”, Informația Bucureștiului, nr. 10679, 27 februarie 1988, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul pe tot globul: Franţa – Paul Claudel în actualitate”, Teatrul, anul XXXIII, nr. 2, februarie 1988, p. 58, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49879-teatrul-pe-tot-globul-franta-paul-claudel-in-actualitate–teatrul–2-1988
- Margareta Bărbuță, „O dezbatere despre forța de comunicare a artei”, Informația Bucureștiului, nr. 10655, 30 ianuarie 1988, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Viitori actori în dialog cu publicul”, Informația Bucureștiului, nr. 10641, 14 ianuarie 1988, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Un nou spectacol la Național”, Informația Bucureștiului, nr. 10638, 11 ianuarie 1988, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Turneu. Teatrul «Bacovia» din Bacău la București”, Contemporanul, nr. 50, 11 decembrie 1987, pp. 10-11.
- Margareta Bărbuță, „Oaspeţi de peste hotare: Ansamblul artistic al minerilor din Republica Populară Chineză”, Teatrul, anul XXXII, nr. 12, decembrie 1987, p. 55, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49421-oaspeti-de-peste-hotare-ansamblul-artistic-al-minerilor-din-republica-populara-chineza–teatrul–12-1987
- Margareta Bărbuță, „Noua personalitate a teatrului românesc”, Teatrul, anul XXXII, nr. 12, decembrie 1987, pp. 6-8, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49402-noua-personalitate-a-teatrului-romanesc–teatrul–12-1987
- Margareta Bărbuță, „Un turneu reprezentativ”, Contemporanul, nr. 48, 27 noiembrie 1987, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „Forța mereu actuală a comediei satirice”, Informația Bucureștiului, nr. 10586, 9 noiembrie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O piesă cu un înalt mesaj umanist”, Informația Bucureștiului, nr. 10580, 2 noiembrie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: Un spectacol baroc («A douăsprezecea noapte» de W. Shakespeare – Teatrul Dramatic «Maria Filotti» din Brăila)”, Teatrul, anul XXXII, nr. 11, noiembrie 1987, pp. 41-42, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49386-cronica-dramatica-un-spectacol-baroc-a-douasprezecea-noapte-de-w-shakespeare-teatrul-dramatic-maria-filotti-din-braila–teatrul–11-1987
- Margareta Bărbuță, „Poezia pe scenă «Mănușa» și «Cartea cu jucării» la «Țăndărică»”, Informația Bucureștiului, anul 35, nr. 10576, 28 octombrie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Valenţe active ale teatrului de dezbatere politică”, Teatrul, anul XXXII, nr. 10, octombrie 1987, pp. 1-2, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49342-valente-active-ale-teatrului-de-dezbatere-politica–teatrul–10-1987
- Margareta Bărbuță, „Meridiane”, Teatrul, anul XXXII, nr. 9, septembrie 1987, pp. 94-95, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49703-meridiane–teatrul–9-1987
- Margareta Bărbuță, „Eroi și actori în lumina actualității”, Contemporanul, nr. 36, 4 august 1987, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Nottara» O comedie spirituală, cu accente satirice”, Informația Bucureștiului, nr. 10502, 1 august 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Note”, Teatrul, anul XXXII, nr. 7-8, iulie-august 1987, pp. 181-183, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49672-note–teatrul–7-8-1987
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Vlaicu-Vodă» de A. Davila (Teatrul Dramatic «Maria Filotti» din Brăila)”, Teatrul, anul XXXII, nr. 7-8, iulie-august 1987, pp. 100-101, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49638-cronica-dramatica-vlaicu-voda-de-a-davila-teatrul-dramatic-maria-filotti-din-braila–teatrul–7-8-1987
- Margareta Bărbuță, „Spectacolul de animaţie văzut din unghiul… Dramaturgiei”, Teatrul, anul XXXII, nr. 7-8, iulie-august 1987, pp. 71-73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49627-spectacolul-de-animatie-vazut-din-unghiul-dramaturgiei–teatrul–7-8-1987
- Margareta Bărbuță, „O acută dezbatere etică și politică”, Informația Bucureștiului, nr. 10479, 6 iulie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Ion Creangă» Un izbutit spectacol după «David Copperfield» de Dickens”, Informația Bucureștiului, nr. 10476, 2 iulie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Coriolan» de Shakespeare la Teatrul Mic”, Informația Bucureștiului, nr. 10452, 4 iunie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O artă mare pentru cei mai mici spectatori. Teatrul de păpuși și marionete”, Informația Bucureștiului, anul 34, nr. 10449, 1 iunie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Surîsul Hiroșimei» ”, Informația Bucureștiului, nr. 10442, 23 mai 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Spectacol despre profilul moral al omului contemporan”, Informația Bucureștiului, nr. 10440, 21 mai 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Un promițător debut dramaturgic”, Informația Bucureștiului, nr. 10428, 7 mai 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Interesantă dezbatere despre sensul etic al existenței”, Informația Bucureștiului, nr. 10420, 25 aprilie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Lecții de morală într-o atractivă comedie”, Informația Bucureștiului, nr. 10409, 13 aprilie 1987, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Actualitatea teatrului”, Contemporanul, nr. 14, 3 aprilie 1987, p. 8, 10.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul în slujba umanității, a păcii”, Informația Bucureștiului, nr. 10395, 27 martie 1987, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Reprezentaţia nr. 23: «Arheologia dragostei» de Ion Brad (Teatrul Naţional din Bucureşti)”, Teatrul, anul XXXII, nr. 3, martie 1987, p. 84, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49512-reprezentatia-nr-23-arheologia-dragostei-de-ion-brad-teatrul-national-din-bucuresti–teatrul–3-1987
- Margareta Bărbuță, „Un succes al stagiunii «Dimineața pierdută» la Teatrul «Bulandra»”, Informația Bucureștiului, nr. 10314, 20 decembrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Repertoriul teatrelor bucureștene – un bogat program de cultură și educație”, Informația Bucureștiului, nr. 10309, 15 decembrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Premieră la Teatrul Mic «O femeie drăguță, cu o floare și ferestre spre nord»”, Informația Bucureștiului, nr. 10299, 3 decembrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Cineva te iubeşte pentru toată viaţa» de Al. Stark şi George Motoi după Al. Stein (Teatrul Dramatic «Maria Filotti» din Brăila)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 11-12, noiembrie-decembrie 1986, pp. 111-112, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49022-cronica-dramatica-cineva-te-iubeste-pentru-toata-viata-de-al-stark-si-george-motoi-dupa-al-stein-teatrul-dramatic-maria-filotti-din-braila–teatrul–11-12-1986
- Margareta Bărbuță, „Mesaj al iubirii de patrie și de pace din istorie spre contemporaneitate”, Informația Bucureștiului, nr. 10287, 19 noiembrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul de Comedie O satiră izbutită”, Informația Bucureștiului, nr. 10282, 13 noiembrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Spectacol de înțelepciune și haz popular”, Informația Bucureștiului, nr. 10272, 1 noiembrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Gala de teatru «Contemporan 86»”, Contemporanul, nr. 44, 31 octombrie 1986, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Inepuizabilul farmec al basmului”, Informația Bucureștiului, nr. 10269, 29 octombrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Virtuțile morale ale melodramei”, Informația Bucureștiului, nr. 10264, 23 octombrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O acidă satiră a «onorabilității» burgheze”, Informația Bucureștiului, nr. 10263, 22 octombrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Confruntări etice revelatoare într-un spectacol remarcabil”, Informația Bucureștiului, nr. 10254, 11 octombrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Un spectacol cu un înalt mesaj patriotic”, Informația Bucureștiului, nr. 10252, 9 octombrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O pledoarie pentru demnitatea umană”, Informația Bucureștiului, nr. 10248, 4 octombrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Oaspeţi de peste hotare: Teatrul Popular de Stat din Cracovia”, Teatrul, anul XXXI, nr. 10, octombrie 1986, pp. 78-80, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48975-oaspeti-de-peste-hotare-teatrul-popular-de-stat-din-cracovia–teatrul–10-1986
- Margareta Bărbuță, „Un spectacol despre asipirația spre împlinire «Faleza» la Teatrul Național”, Informația Bucureștiului, anul 34, nr. 10230, 13 septembrie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Căutări creatoare”, Contemporanul, nr. 30, 25 iulie 1986, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Valiza cu fluturi» de Iosif Naghiu (Teatrul de Stat din Sibiu)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 7-8, iulie-august 1986, pp. 102-103, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49237-cronica-dramatica-valiza-cu-fluturi-de-iosif-naghiu-teatrul-de-stat-din-sibiu–teatrul–7-8-1986
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Hangiţa» de Carlo Goldoni (Teatrul Dramatic din Braşov)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 7-8, iulie-august 1986, pp. 94-95, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49231-cronica-dramatica-hangita-de-carlo-goldoni-teatrul-dramatic-din-brasov–teatrul–7-8-1986
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Iarna lupului cenuşiu» de I. D. Sîrbu (Teatrul Naţional din Craiova)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 7-8, iulie-august 1986, pp. 85-86, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49225-cronica-dramatica-iarna-lupului-cenusiu-de-i-d-sirbu-teatrul-national-din-craiova–teatrul–7-8-1986
- Margareta Bărbuță, „O delicată incursiune în universul uman”, Informația Bucureștiului, anul 33, nr. 10175, 10 iulie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Convingătoare pledoarie pentru responsabilitate morală”, Informația Bucureștiului, nr. 10171, 5 iulie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O piesă despre spiritul de sacrificiu al comuniștilor”, Informația Bucureștiului, nr. 10151, 12 iunie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O dezbatere etică, un sever examen de conștiință”, Informația Bucureștiului, nr. 10127, 15 mai 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Neinspirată «colaborare» cu… Ion Creangă”, Informația Bucureștiului, nr. 10123, 10 mai 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Arheologia dragostei» de Ion Brad (Teatrul Dramatic din Braşov)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 5, mai 1986, pp. 63-64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49154-cronica-dramatica-arheologia-dragostei-de-ion-brad-teatrul-dramatic-din-brasov–teatrul–5-1986
- Margareta Bărbuță, „Silvania – Luna culturii şi educaţiei socialiste la Zalău”, Teatrul, anul XXXI, nr. 5, mai 1986, p. 8, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49148-silvania-luna-culturii-si-educatiei-socialiste-la-zalau–teatrul–5-1986
- Margareta Bărbuță, „Ziua Mondială a Teatrului. O artă a înaltului umanism”, Informația Bucureștiului, nr. 10087, 27 martie 1986, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Premieră la Teatrul Foarte Mic”, Informația Bucureștiului, nr. 10081, 20 martie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La «Nottara» «Scapino»”, Informația Bucureștiului, nr. 10069, 6 martie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Studioul I.A.T.C. O nouă promoție se pregătește să intre în scenă”, Scînteia Tineretului, nr. 10065, 1 martie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Balet: «Peer Gynt» după H. Ibsen (Opera Română din Bucureşti)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 3, martie 1986, pp. 48-49, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49103-balet-peer-gynt-dupa-h-ibsen-opera-romana-din-bucuresti–teatrul–3-1986
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Rîs şi plîns» de Ivan Radoev (Teatrul «Nottara»)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 3, martie 1986, pp. 44-45, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49100-cronica-dramatica-ris-si-plins-de-ivan-radoev-teatrul-nottara–teatrul–3-1986
- Margareta Bărbuță, „«Moartea unui artist»”, Contemporanul, nr. 9, 28 februarie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Jocul ielelor» de Camil Petrescu la Național”, Informația Bucureștiului, anul 33, nr. 10057, 20 februarie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Nu se știe niciodată»”, Informația Bucureștiului, anul 33, nr. 10053, 15 februarie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Ion Creangă» «Toate pînzele sus»”, Informația Bucureștiului, nr. 10032, 22 ianuarie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Un spectacol de vervă comică”, Informația Bucureștiului, nr. 10029, 18 ianuarie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Spectacol de vibrantă rezonanță patriotică”, Informația Bucureștiului, nr. 10027, 16 ianuarie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Giulești «Bărbierul din Sevilla»”, Informația Bucureștiului, anul 33, nr. 10021, 9 ianuarie 1986, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Arheologia dragostei» de Ion Brad (Teatrul Naţional din Bucureşti)”, Teatrul, anul XXXI, nr. 1, ianuarie 1986, pp. 49-51, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48928-cronica-dramatica-arheologia-dragostei-de-ion-brad-teatrul-national-din-bucuresti–teatrul–1-1986
- Margareta Bărbuță, „Valabilitatea unui dialog”, Contemporanul, nr. 51, 20 decembrie 1985, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Bulandra» «trenurile mele»”, Informația Bucureștiului, nr. 9979, 19 noiembrie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolele trupei «Amoros și Augustin»”, Contemporanul, nr. 50, 13 decembrie 1985, p. 13.
- Margareta Bărbuță, „«Hamlet» la Teatrul Bulandra (I). Un spectacol eveniment”, Informația Bucureștiului, anul 33, nr. 9999, 12 decembrie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Bulandra» «trenurile mele»”, Informația Bucureștiului, nr. 9979, 19 noiembrie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolele Teatrului «V.F. Komissarjevskaia»”, Contemporanul, nr. 46, 15 noiembrie 1985, p. 10.
- Margareta Bărbuță, „Premieră la «Nottara» «Brățara falsă»”, Informația Bucureștiului, nr. 9969, 7 noiembrie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Dialog deschis cu publicul”, Informația Bucureștiului, nr. 9966, 4 noiembrie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Să nu-ți faci prăvălie cu scară»”, Informația Bucureștiului, nr. 9951, 17 octombrie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O satiră cu tîlcuri grave”, Informația Bucureștiului, nr. 9933, 26 septembrie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Scrisoare de dragoste»”, Contemporanul, nr. 38, 20 septembrie 1985, p. 10.
- Margareta Bărbuță, „Un teatru de esență revoluționară”, Contemporanul, nr. 34, 23 august 1985, pp. 12-13.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Nottara» «Cum vă place» de Shakespeare”, Informația Bucureștiului, nr. 9868, 10 iulie 1985, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Viziuni teatrale ale unei lumi noi”, Contemporanul, nr. 25, 21 iunie 1985, pp. 16, 15.
- Margareta Bărbuță, „«Muzicanții veseli»”, Informația Bucureștiului, nr. 9820, 15 mai 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Giulești «Cursa de Viena»”, Informația Bucureștiului, nr. 9740, 8 mai 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Un mic colectiv artistic cu mari perspective”, Contemporanul, nr. 18, 26 aprilie 1985, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«D-ale carnavalului» de Caragiale la Național”, Informația Bucureștiului, nr. 9799, 18 aprilie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Ziua Mondială a Teatrului”, Informația Bucureștiului, nr. 9780, 27 martie 1985, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Un spectacol poetic: «Tot ce avem mai sfînt»”, Contemporanul, nr. 13, 22 martie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Foarte Mic «Atenție, se filmează!»”, Informația Bucureștiului, nr. 9770, 15 martie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Național «Între cinci și șapte»”, Informația Bucureștiului, nr. 9763, 7 martie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Montreal-Toronto – Al XXI-lea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru”, Teatrul, anul XXX, nr. 10, martie 1985, pp. 63-71, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48528-montreal-toronto-al-xxi-lea-congres-mondial-al-institutului-international-de-teatru–teatrul–10-1985
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Dresoarea de fantome» de Ion Băieşu (Teatrul de Stat din Oradea – secţia maghiară)”, Teatrul, anul XXX, nr. 3, martie 1985, p. 43, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48679-cronica-dramatica-dresoarea-de-fantome-de-ion-baiesu-teatrul-de-stat-din-oradea-sectia-maghiara–teatrul–3-1985
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Medeea modernă» de Göncz Árpád (Teatrul de Stat din Oradea – secţia maghiară)”, Teatrul, anul XXX, nr. 3, martie 1985, p. 43, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48678-cronica-dramatica-medeea-moderna-de-goncz-arpad-teatrul-de-stat-din-oradea-sectia-maghiara–teatrul–3-1985
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Nottara «Olelie» și «Vînătorii»”, Informația Bucureștiului, nr. 9757, 28 februarie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Nottara» Un fermecător recital actoricesc”, Informația Bucureștiului, nr. 9957, 24 februarie 1985, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Tolba cu poveşti» recital de Papp B. Eva (Teatrul de Nord din Satu Mare)”, Teatrul, anul XXX, nr. 2, februarie 1985, p. 61, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48634-cronica-dramatica-tolba-cu-povesti-recital-de-papp-b-eva-teatrul-de-nord-din-satu-mare–teatrul–2-1985
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Dragoste la prima vedere» de Lucia Verona şi H. Salem (Teatrul «Constantin Tănase»)”, Teatrul, anul XXX, nr. 2, februarie 1985, pp. 60-65, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48633-cronica-dramatica-dragoste-la-prima-vedere-de-lucia-verona-si-h-salem-teatrul-constantin-tanase–teatrul–2-1985
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Urme pe zăpadă» de Paul Everac (Teatrul de Stat din Turda)”, Teatrul, anul XXX, nr. 2, februarie 1985, p. 54, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48628-cronica-dramatica-urme-pe-zapada-de-paul-everac-teatrul-de-stat-din-turda–teatrul–2-1985
- Margareta Bărbuță, „Zilele teatrului «Maria Filotti»”, Contemporanul, nr. 2, 4 ianuarie 1985, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Un strălucit simbol”, Teatrul, anul XXX, nr. 1, ianuarie 1985, pp. 5-6, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48465-un-stralucit-simbol–teatrul–1-1985
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Ion Creangă» Un basm veșnic tînăr: Cenușăreasa”, Informația Bucureștiului, nr. 9701, 22 decembrie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Bulandra» «Într-un parc, pe o bancă»”, Informația Bucureștiului, nr. 9687, 16 decembrie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Săptămîna teatrului scurt”, Contemporanul, nr. 51, 14 decembrie 1984, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „O piesă de dezbatere politică”, Contemporanul, nr. 49, 30 noiembrie 1984, pp. 11-12.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Nottara» în premieră «Pădurea»”, Informația Bucureștiului, nr. 9650, 24 octombrie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Teatrul american azi» – trei întâlniri”, Contemporanul, nr. 43, 19 octombrie 1984, pp. 14-15.
- Margareta Bărbuță, „«Farul» și «Domnul Valentino»”, Informația Bucureștiului, nr. 9645, 18 octombrie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Bulandra «Romeo și Julieta la sfîrșit de noiembrie»”, Informația Bucureștiului, nr. 9638, 10 octombrie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul – sub semnul marilor răspunderi”, Contemporanul, nr. 41, 5 octombrie 1984, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Național «A douăsprezecea noapte»”, Informația Bucureștiului, nr. 9632, 3 octombrie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Un prestigios moment de afirmare a spiritualității românești în Cehoslovacia”, Contemporanul, nr. 46, 9 septembrie 1984, p. 15.
- Margareta Bărbuță, „Prezența dramaturgului”, Contemporanul, nr. 37, 7 septembrie 1984, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Un reușit spectacol dedicat actului istoric de la 23 August 1944”, Informația Bucureștiului, nr. 9602, 29 august 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Parola» de Petru Vintilă la sala «Majestic» a Teatrului Giulești”, Informația Bucureștiului, nr. 9601, 28 august 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Formarea omului nou”, Scînteia, nr. 13054, 12 august 1984, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Esența politică, militantă a teatrului nostru ”, Informația Bucureștiului, nr. 9578, 30 iulie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Atractiv spectacol la Teatrul «București»”, Informația Bucureștiului, nr. 9575, 26 iulie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Un spectacol de mare succes: «Mitică Popescu»”, Informația Bucureștiului, nr. 9547, 23 iunie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Premiere. «Anonimul venețian», «O fetiță caută un cîntec»”, Informația Bucureștiului, nr. 9528, 1 iunie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Virtuțile educative ale teatrului”, Scînteia, nr. 12978, 16 mai 1984, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Iubirile de-o viață»”, Contemporanul, 20, 11 mai 1984, p. 10.
- Margareta Bărbuță, „Angajarea politică și căutări creatoare”, Contemporanul, nr. 19, 4 mai 1984, pp. 8-9.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Rugăciune pentru un disc-jockey» de Dumitru Radu Popescu (Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» din Iaşi)”, Teatrul, anul XXIX, nr. 5, mai 1984, pp. 58-59, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48295-cronica-dramatica-rugaciune-pentru-un-disc-jockey-de-dumitru-radu-popescu-teatrul-national-vasile-alecsandri-din-iasi–teatrul–5-1984
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Giulești «Front atmosferic»”, Informația Bucureștiului, nr. 9493, 19 aprilie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Pachetul cu acțiuni» o satiră a politicianismului burghez”, Informația Bucureștiului, anul 31, nr. 9486, 11 aprilie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Educația prin arta spectacolului”, Contemporanul, nr. 14, 30 martie 1984, pp. 8-9, 13.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Bulandra»: «O lume pe scenă»”, Informația Bucureștiului, anul 31, nr. 9474, 28 martie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Citadela sfărîmată»”, Informația Bucureștiului, anul 31, nr. 9468, 21 martie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O piesă de O’Neill”, Informația Bucureștiului, nr. 9465, 17 martie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Teatru 1944-1984 (I). Primele limpeziri și deschiderea spre marele public”, Contemporanul, nr. 11, 9 martie 1984, p. 13.
- Margareta Bărbuță, „Premieră la Teatrul Nottara «Jocul de-a vacanța»”, Informația Bucureștiului, anul 31, nr. 9447, 25 februarie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Studiul I.A.T.C. Semne bune anul are”, Informația Bucureștiului, nr. 9439, 16 februarie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O permanență în orientarea dramaturgiei românești”, Contemporanul, nr. 6, 3 februarie 1984, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul de Comedie «Misterul Agamemnon»”, Informația Bucureștiului, nr. 9427, 2 februarie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „La T.E.S. «Arca bunei speranțe»”, Informația Bucureștiului, nr. 9415, 19 ianuarie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „O zestre de valori ce se cere cultivată și dezvoltată”, Contemporanul, nr. 3, 13 ianuarie 1984, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „O comedie satirică de succes”, Informația Bucureștiului, nr. 9408, 11 ianuarie 1984, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Funcția creatoare, ideologică și artistică a regiei”, Contemporanul, nr. 47, 18 noiembrie 1983, p. 13.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Dragostea şi revoluţia» de Virgil Stoenescu după Dinu Săraru (Teatrul Bacovia din Bacău)”, Teatrul, anul XXVIII, nr. 11, noiembrie 1983, pp. 16-18, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47580-cronica-dramatica-dragostea-si-revolutia-de-virgil-stoenescu-dupa-dinu-sararu-teatrul-bacovia-din-bacau–teatrul–11-1983
- Margareta Bărbuță, „Cu Goldoni la Moscova între Veneția, București, Ulan Bator…”, Contemporanul, nr. 32, 5 august 1983, p. 15.
- Margareta Bărbuță, „Dimensiunea culturală nu e o problemă de opțiune”, Contemporanul, nr. 42, 14 octombrie 1983, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Focşani, 22-24 septembrie 1983. Al treilea «Panoramic românesc de balet contemporan»”, Teatrul, anul XXVIII, nr. 10, octombrie 1983, pp. 10-14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47544-focsani-22-24-septembrie-1983-al-treilea-panoramic-romanesc-de-balet-contemporan–teatrul–10-1983
- Margareta Bărbuță, „Dialogul angajat al dramaturgului cu publicul”, Contemporanul, nr. 39, 23 septembrie 1983, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Simpozion internaţional – «Goldoni şi actualitatea»”, Teatrul, anul XXVIII, nr. 9, septembrie 1983, pp. 93-94, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48016-simpozion-international-goldoni-si-actualitatea–teatrul–9-1983
- Margareta Bărbuță, „Congresul al XX-lea al Institutului Internaţional de Teatru”, Teatrul, anul XXVIII, nr. 9, septembrie 1983, pp. 57-59, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47996-congresul-al-xx-lea-al-institutului-international-de-teatru–teatrul–9-1983
- Margareta Bărbuță, „Spiritualitate și progres social”, Contemporanul, nr. 34, 19 august 1983, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Oamenii de teatru și pacea lumii”, Contemporanul, nr. 30, 22 iulie 1983, p. 14.
- Margareta Bărbuță, „Opinii despre stagiunea ’82-’83: Legătura teatrului cu viaţa”, Teatrul, anul XXVIII, nr. 7-8, iulie-august 1983, pp. 116-117, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47952-opinii-despre-stagiunea-82-83-legatura-teatrului-cu-viata–teatrul–7-8-1983
- Margareta Bărbuță, „Personalitatea instituției teatrale”, Scînteia, nr. 12664, 12 mai 1983, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „In memoriam: Polixenia Karambi”, Teatrul, anul XXVIII, nr. 5, mai 1983, p. 89, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47832-in-memoriam-polixenia-karambi–teatrul–5-1983
- Margareta Bărbuță, „Dialogul actorului cu publicul”, Scînteia, nr. 12626, 29 martie 1983, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Festivalul dramaturgiei românești actuale”, Contemporanul, nr. 12, 18 martie 1983, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Har, energie, deschidere repertorială”, Contemporanul, nr. 10, 4 martie 1983, p. 10.
- Margareta Bărbuță, „Edward Gordon Craig”, Contemporanul, nr. 7, 11 februarie 1983, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Profil teatral brașovean”, Contemporanul, nr. 3, 14 ianuarie 1983, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Drumuri şi răscruci» de Paul Everac (Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» din Iaşi)”, Teatrul, anul XXVIII, nr. 1, ianuarie 1983, pp. 71-73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47516-cronica-dramatica-drumuri-si-rascruci-de-paul-everac-teatrul-national-vasile-alecsandri-din-iasi–teatrul–1-1983
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Calul în Senat» de Leonid Andreev, «Frumoasele sabine» de Leonid Andreev (Teatrul de Stat din Oradea – secţia română)”, Teatrul, anul XXVII, nr. 12, decembrie 1982, pp. 36-37, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47158-cronica-dramatica-calul-in-senat-de-leonid-andreev-frumoasele-sabine-de-leonid-andreev-teatrul-de-stat-din-oradea-sectia-romana–teatrul–12-1982
- Margareta Bărbuță, „Teatrul scurt”, Contemporanul, nr. 45, 5 noiembrie 1982, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Tendinţe noi în teatru”, Teatrul, anul XXVII, nr. 11, noiembrie 1982, pp. 93-96, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47134-tendinte-noi-in-teatru–teatrul–11-1982
- Margareta Bărbuță, „Un festival al contrastelor şi convergenţelor”, Teatrul, anul XXVII, nr. 9, septembrie 1982, pp. 87-91, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47483-un-festival-al-contrastelor-si-convergentelor–teatrul–9-1982
- Margareta Bărbuță, „Tendințe în teatrul contemporan”, Contemporanul, nr. 41, 8 august 1982, p. 16.
- Margareta Bărbuță, „La Novi Sad, la «Sterijino pozorje». Jocurile teatrale iugoslave şi un simpozion internaţional al criticilor de teatru”, Teatrul, anul XXVII, nr. 7-8, iulie-august 1982, pp. 190-192, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47455-la-novi-sad-la-sterijino-pozorje-jocurile-teatrale-iugoslave-si-un-simpozion-international-al-criticilor-de-teatru–teatrul–7-8-1982
- Margareta Bărbuță, „Teatrul Națiunilor”, Contemporanul, nr. 29, 16 iulie 1982, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia spiritului revoluționar”, Contemporanul, nr. 25, 18 iunie 1982, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „«Teatralitatea teatrului»”, Contemporanul, nr. 18, 30 aprilie 1982, p. 12.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul și pacea lumii”, Contemporanul, nr. 13, 26 martie 1982, p. 10.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Catedra» de Valeria Vrublevskaia (Teatrul Naţional din Craiova)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 12, decembrie 1981, pp. 44-45, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46649-cronica-dramatica-catedra-de-valeria-vrublevskaia-teatrul-national-din-craiova–teatrul–12-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Proştii sub clar de lună» de Teodor Mazilu (Teatrul de Stat din Arad)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 12, decembrie 1981, pp. 35-36, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46642-cronica-dramatica-prostii-sub-clar-de-luna-de-teodor-mazilu-teatrul-de-stat-din-arad–teatrul–12-1981
- Margareta Bărbuță, „Chipul omenirii pe scenele lumii”, Contemporanul, nr. 47, 20 noiembrie 1981, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul politic și dimensiunile actualității”, Era socialistă, anul 61, nr. 19, 5 octombrie 1981, pp. 22-25.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Epoleţii invizibili» de Silvia Andreescu şi Theodor Mănescu (Teatrul «Mihai Eminescu» din Botoşani)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 7-8, iulie-august 1981, p. 114, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46948-cronica-dramatica-epoletii-invizibili-de-silvia-andreescu-si-theodor-manescu-teatrul-mihai-eminescu-din-botosani–teatrul–7-8-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Plîngerea lui Dracula» după romanul lui Corneliu Leu (Teatrul de Stat din Sibiu – secţia română)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 7-8, iulie-august 1981, p. 112, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46946-cronica-dramatica-plingerea-lui-dracula-dupa-romanul-lui-corneliu-leu-teatrul-de-stat-din-sibiu-sectia-romana–teatrul–7-8-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Fiecare cum îşi aşterne» de Csávossy György (Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 7-8, iulie-august 1981, p. 111, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46945-cronica-dramatica-fiecare-cum-isi-asterne-de-csavossy-gyorgy-teatrul-maghiar-de-stat-din-timisoara–teatrul–7-8-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Nu-i adevărat că-i adevărat» de Méhes György (Teatrul de Stat din Oradea – secţia maghiară)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 7-8, iulie-august 1981, pp. 110-111, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46943-cronica-dramatica-nu-i-adevarat-ca-i-adevarat-de-mehes-gyorgy-teatrul-de-stat-din-oradea-sectia-maghiara–teatrul–7-8-1981
- Margareta Bărbuță, „Două spectacole valoroase la Teatrul dramatic din Constanța”, Scînteia, nr. 12105, 24 iulie 1981, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Seri de teatru antic”, Contemporanul, nr. 29, 17 iulie 1981, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „La Congresul mondial de teatru”, Contemporanul, nr. 24, 12 iunie 1981, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Monolog cu faţa la perete» de Paul Georgescu (Teatrul de Nord din Satu Mare)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 6, iunie 1981, p. 65, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46896-cronica-dramatica-monolog-cu-fata-la-perete-de-paul-georgescu-teatrul-de-nord-din-satu-mare–teatrul–6-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Monolog cu faţa la perete» de Paul Georgescu (Teatrul de Stat din Sibiu)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 6, iunie 1981, pp. 64-65, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46895-cronica-dramatica-monolog-cu-fata-la-perete-de-paul-georgescu-teatrul-de-stat-din-sibiu–teatrul–6-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Există şi o asemenea dragoste» de Hajdu Gyözö (Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 6, iunie 1981, pp. 55-56, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46887-cronica-dramatica-exista-si-o-asemenea-dragoste-de-hajdu-gyozo-teatrul-national-din-tirgu-mures–teatrul–6-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Omul de cenuşă» de D. R. Popescu (Teatrul Naţional din Cluj-Napoca)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 6, iunie 1981, pp. 53-55, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46886-cronica-dramatica-omul-de-cenusa-de-d-r-popescu-teatrul-national-din-cluj-napoca–teatrul–6-1981
- Margareta Bărbuță, „După un tur de orizont”, Contemporanul, nr. 22, 29 mai 1981, pp. 8-9.
- Margareta Bărbuță, „Personaje principale: oamenii șantierelor”, Scînteia, nr. 12050, 21 mai 1981, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Festivalul Naţional «Cîntarea României». Din carnetul cronicarului”, Teatrul, anul XXVI, nr. 5, mai 1981, p. 29, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46822-festivalul-national-cintarea-romaniei-din-carnetul-cronicarului–teatrul–5-1981
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Românii şi ambasadorii» de Corneliu Marcu (Teatrul «A. Davila» din Piteşti)”, Teatrul, anul XXVI, nr. 2, februarie 1981, pp. 38-40, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46686-cronica-dramatica-romanii-si-ambasadorii-de-corneliu-marcu-teatrul-a-davila-din-pitesti–teatrul–2-1981
- Margareta Bărbuță, „Teatrul politic”, Contemporanul, nr. 5, 30 ianuarie 1981, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Teatrele populare și muncitorești”, Contemporanul, nr. 52, 26 decembrie 1980, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia actualității”, Contemporanul, nr. 48, 28 noiembrie 1980, p. 10.
- Margareta Bărbuță, „Arta comediei”, Contemporanul, nr. 45, 7 noiembrie 1980, p. 13.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă» de Horia Lovinescu (Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş – secţia maghiară)”, Teatrul, anul XXV, nr. 10, octombrie 1980, pp. 26-27, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46037-cronica-dramatica-jocul-vietii-si-al-mortii-in-desertul-de-cenusa-de-horia-lovinescu-teatrul-national-din-tirgu-mures-sectia-maghiara–teatrul–10-1980
- Margareta Bărbuță, „Oglindă a vieţii noastre”, Teatrul, anul XXV, nr. 10, octombrie 1980, pp. 8-9, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46026-oglinda-a-vietii-noastre–teatrul–10-1980
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Cartea lui Ioviţă» de Paul Everac (Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş)”, Teatrul, anul XXV, nr. 9, septembrie 1980, pp. 40-42, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46468-cronica-dramatica-cartea-lui-iovita-de-paul-everac-teatrul-national-din-tirgu-mures–teatrul–9-1980
- Margareta Bărbuță, „Demnitatea artei teatrale”, Contemporanul, nr. 34, 22 august 1980, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „…Interpretarea și muzicologia”, Contemporanul, nr. 28, 11 iulie 1980, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Da (Ultima noapte)» de Gabriel Arout (Teatrul «Mihai Eminescu» din Botoşani)”, Teatrul, anul XXV, nr. 7-8, iulie-august 1980, pp. 140-141, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46419-cronica-dramatica-da-ultima-noapte-de-gabriel-arout-teatrul-mihai-eminescu-din-botosani–teatrul–7-8-1980
- Margareta Bărbuță, „Opinii despre stagiunea 1979-1980. Cîteva repere”, Teatrul, anul XXV, nr. 7-8, iulie-august 1980, pp. 48-53, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46388-opinii-despre-stagiunea-1979-1980-citeva-repere–teatrul–7-8-1980
- Margareta Bărbuță, „Teatrul – spațiu de afirmare a tinerelor talente”, Scînteia Tineretului, nr. 9679, 8 iulie 1980, pp. 1,2.
- Margareta Bărbuță, „Aspirația spre universal și nevoia de concret”, Contemporanul, nr. 24, 13 iunie 1980, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Colocviul teatral al naționalităților conlocuitoare”, Contemporanul, nr. 20, 16 mai 1980, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Teatrele şi repertoriul (Braşov – Contemporan ’80 (II))”, Teatrul, anul XXV, nr. 5, mai 1980, pp. 23-24, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46300-teatrele-si-repertoriul-brasov-contemporan-80-ii–teatrul–5-1980
- Margareta Bărbuță, „Voința de autoperfecționare”, Contemporanul, nr. 17, 25 aprilie 1980, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „«Contemporan 80» și repertoriul teatral”, Contemporanul, nr. 14, 4 aprilie 1980, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „O scenă nouă în peisajul nostru teatral – platforma muncitorească”, Scînteia, nr. 11685, 16 martie 1980, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul istoric”, Contemporanul, nr. 7, 15 februarie 1980, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Comedia la cote valorice oscilante”, Contemporanul, nr. 3, 18 ianuarie 1980, pp. 6-7.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Viaţa nu-i un bal mascat» de Ion Bălan şi Dumitru Pîslaru (Teatrul Municipal «Maria Filotti» din Brăila)”, Teatrul, anul XXIV, nr. 12, decembrie 1979, p. 45, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45560-cronica-dramatica-viata-nu-i-un-bal-mascat-de-ion-balan-si-dumitru-pislaru-teatrul-municipal-maria-filotti-din-braila–teatrul–12-1979
- Margareta Bărbuță, „Din repertoriul stagiunii”, Teatrul, anul XXIV, nr. 12, decembrie 1979, pp. 26-27, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45550-din-repertoriul-stagiunii–teatrul–12-1979
- Margareta Bărbuță, „Moni Ghelerter”, Contemporanul, nr. 45, 9 noiembrie 1979, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Moscova: Patru întîlniri cu dramaturgi contemporani”, Teatrul, anul XXIV, nr. 11, noiembrie 1979, pp. 94-95, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45534-moscova-patru-intilniri-cu-dramaturgi-contemporani–teatrul–11-1979
- Margareta Bărbuță, „Teatrul un educator”, Contemporanul, nr. 39, 28 septembrie 1979, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Permanența și dinamica unei teme: Revoluția”, Contemporanul, nr. 34, 24 august 1979, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Al XVIII-lea Congres al I.T.I. (Sofia, 11-17 iunie 1979)”, Teatrul, anul XXIV, nr. 7-8, iulie-august 1979, pp. 190-191, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45940-al-xviii-lea-congres-al-i-t-i-sofia-11-17-iunie-1979–teatrul–7-8-1979
- Margareta Bărbuță, „Talente și energii creatoare”, Contemporanul, nr. 28, 13 iulie 1979, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia la confluența istoriei cu actualitatea”, Contemporanul, nr. 26, 29 iunie 1979, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „O largă desfășurare de energii creatoare”, Scînteia, nr. 11448, 13 iunie 1979, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Ispita» de Tudor Popescu (Teatrul de Stat din Reşiţa)”, Teatrul, anul XXIV, nr. 6, iunie 1979, pp. 44-45, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45822-cronica-dramatica-ispita-de-tudor-popescu-teatrul-de-stat-din-resita–teatrul–6-1979
- Margareta Bărbuță, „Spectacolul teatral-dialog viu, activ cu publicul”, Scînteia, nr. 11417, 8 mai 1979, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul de amatori – personalitate, autenticitate și cîteva stereotipii”, Contemporanul, nr. 19, 11 mai 1979, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Temeiurile profunde ale afirmării valorice”, Contemporanul, nr. 16, 20 aprilie 1979, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul şi cei mai tineri spectatori”, Teatrul, anul XXIV, nr. 4, aprilie 1979, p. 29, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45706-teatrul-si-cei-mai-tineri-spectatori–teatrul–4-1979
- Margareta Bărbuță, „Un triptic dramatic”, Contemporanul, nr. 6, 9 februarie 1979, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Agenda I.T.I. 1978”, Teatrul, anul XXIV, nr. 2, februarie 1979, p. 94, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45638-agenda-i-t-i-1978–teatrul–2-1979
- Margareta Bărbuță, „Regia teatrală, o artă a prezentului”, Contemporanul, nr. 47, 24 noiembrie 1978, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „«Clipa»”, Contemporanul, nr. 28, 14 iulie 1978, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Semnificația unui colocviu teatral”, Contemporanul, nr. 17, 28 aprilie 1978, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Actualitatea unei evocări istorice”, Contemporanul, nr. 14, 7 aprilie 1978, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul în dimensiuni contemporane”, Contemporanul, nr. 9, 3 martie 1978, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Actualitatea la scara istoriei”, Contemporanul, nr. 1, 6 ianuarie 1978, pp. 6-7.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Fedra» de Racine (Teatrul de Stat din Sibiu – secţia română)”, Teatrul, anul XXIII, nr. 1, ianuarie 1978, pp. 46-47, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45429-cronica-dramatica-fedra-de-racine-teatrul-de-stat-din-sibiu-sectia-romana–teatrul–1-1979
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Clipa» de Virgil Stoenescu după Dinu Săraru (Teatrul de Stat din Sibiu – secţia română)”, Teatrul, anul XXIII, nr. 1, ianuarie 1978, pp. 41-43, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45425-cronica-dramatica-clipa-de-virgil-stoenescu-dupa-dinu-sararu-teatrul-de-stat-din-sibiu-sectia-romana–teatrul–1-1979
- Margareta Bărbuță, „Eroul dramatic expresie a aspirațiilor epocii”, Era socialistă, anul 58, nr. 22, noiembrie 1978, pp. 44-46.
- Margareta Bărbuță, „Creația literar-artistică”, Era socialistă, anul 58, nr. 22, 20 noiembrie 1978, pp. 44-46.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul la Reșița”, Contemporanul, nr. 45, 10 noiembrie 1978, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „Izvorul proaspăt al dramaturgiei: prefacerile revoluționare din viața socială”, Scînteia, nr. 11249, 21 octombrie 1978, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Rugăciune pentru un disc-jockey»”, Contemporanul, nr. 42, 20 octombrie 1978, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Agendă I.T.I.”, Teatrul, anul XXIII, nr. 10, octombrie 1978, p. 55, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44963-agenda-i-t-i–teatrul–10-1978
- Margareta Bărbuță, „Teatrul antic azi”, Contemporanul, nr. 36, 8 septembrie 1978, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „Agendă I.T.I.”, Teatrul, anul XXIII, nr. 8, august 1978, p. 71, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45346-agenda-i-t-i–teatrul–8-1978
- Margareta Bărbuță, „Agendă I.T.I.”, Teatrul, anul XXIII, nr. 6, iunie 1978, pp. 68-69, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45267-agenda-i-t-i–teatrul–6-1978
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «A murit Tarelkin!» de A. Suhovo-Kobîlin, «Don Carlos» de Schiller, «Doctor fără voie» de Molière, «Piatră la rinichi» de Paul Everac şi «Efectul razelor gamma…» (Teatrul de Stat din Tîrgu Mureş)”, Teatrul, anul XXIII, nr. 6, iunie 1978, pp. 45-49, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45259-cronica-dramatica-a-murit-tarelkin-de-a-suhovo-kobilin-don-carlos-de-schiller-doctor-fara-voie-de-moliere-piatra-la-rinichi-de-paul-everac-si-efectul-razelor-gamma-teatrul-de-stat-din-tirgu-mures–teatrul–6-1978
- Margareta Bărbuță, „Brecht – Dialog 1978”, Teatrul, anul XXIII, nr. 4, aprilie 1978, pp. 21-24, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45151-brecht-dialog-1978–teatrul–4-1978
- Margareta Bărbuță, „«Audiență la consul» de Ion Brad”, Scînteia, nr. 11063, 16 martie 1978, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Măseaua de minte» de Corneliu Marcu”, Scînteia, nr. 11058, 10 martie 1978, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Unchiul Vania» de A. P. Cehov (Teatrul Mic)”, Teatrul, anul XXIII, nr. 3, martie 1978, pp. 48-51, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45125-cronica-dramatica-unchiul-vania-de-a-p-cehov-teatrul-mic–teatrul–3-1978
- Margareta Bărbuță, „Eroicul – convertit în categorie estetică”, Teatrul, anul XXIII, nr. 3, martie 1978, p. 11, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45106-eroicul-convertit-in-categorie-estetica–teatrul–3-1978
- Margareta Bărbuță, „«Zilele Varșoviei la București»”, Scînteia, nr. 11045, 23 februarie 1978, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Pui de teatru românesc»”, Contemporanul, nr. 7, 17 februarie 1978, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „«Cercul de cretă caucazian» de Bertolt Brecht la Teatrul de Comedie”, Scînteia, nr. 11011, 14 ianuarie 1978, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «O aniversare» (Teatrul Municipal «Maria Filotti» din Brăila)”, Teatrul, anul XXIII, nr. 1, ianuarie 1978, pp. 59-60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44921-cronica-dramatica-o-aniversare-teatrul-municipal-maria-filotti-din-braila–teatrul–1-1978
- Margareta Bărbuță, „Cum sunt onorate îndatoririle educative?”, Scînteia, nr. 10988, 17 decembrie 1977, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Valori active în arta comediei”, Contemporanul, nr. 50, 16 decembrie 1977, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Ambasador al culturii româneşti în lume”, Teatrul, anul XXII, nr. 12, decembrie 1977, pp. 44-47, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44530-ambasador-al-culturii-romanesti-in-lume–teatrul–12-1977
- Margareta Bărbuță, „«Interviu»”, Contemporanul, nr. 47, 25 noiembrie 1977, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „De dimineață pînă dimineață”, Contemporanul, nr. 45, 11 noiembrie 1977, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Romulus cel Mare”, Contemporanul, nr. 44, 4 noiembrie 1977, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Dimensiunile actualităţii”, Teatrul, anul XXII, nr. 11, noiembrie 1977, pp. 6-8, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44478-dimensiunile-actualitatii–teatrul–11-1977
- Margareta Bărbuță, „Pledoarie pentru o înaltă ținută etică”, Scînteia, nr. 10940, 22 octombrie 1977, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Două premiere originale”, Contemporanul, nr. 42, 21 octombrie 1977, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Regia teatrală și raportul spectacol-text public”, în „Spectacol-text-public” (anchetele Contemporanul), Contemporanul, nr. 40, 7 octombrie 1977, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Paul Everac: «Acord»”, Contemporanul, nr. 38, 23 septembrie 1977, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Actorul – artist angajat”, Scînteia, nr. 10905, 11 septembrie 1977, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Implicarea socială a teatrului”, Contemporanul, nr. 36, 9 septembrie 1977, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Tradiție și inovație în teatrul de inspirație istorică”, Scînteia, nr. 10851, 9 iulie 1977, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Lumea în teatru – teatrul în lume”, Contemporanul, nr. 26, 1 iulie 1977, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Ancheta revistei «Teatru»: Stagiunea ’76 – ’77. Lărgirea ariei de acţiune a teatrului”, Teatrul, anul XXII, nr. 7, iulie 1977, pp. 8-10, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44760-ancheta-revistei-teatru-stagiunea-76-77-largirea-ariei-de-actiune-a-teatrului–teatrul–7-1977
- Margareta Bărbuță, „Teatrele dramatice în Festivalul național «Cântarea României»”, Ramuri, nr. 6, 15 iunie 1977, pp. 8-9.
- Margareta Bărbuță, „Tema independenței naționale”, Contemporanul, nr. 21, 27 mai 1977, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Torță peste generații”, Contemporanul, nr. 16, 22 aprilie 1977, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „De la Shakespeare la… contemporanul nostru”, Contemporanul, nr. 6, 11 februarie 1977, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Polivalența textului dramatic”, Contemporanul, nr. 2, 14 ianuarie 1977, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „«Condiția femeii» în ipostază scenică”, Contemporanul, nr. 1, 7 ianuarie 1977, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Funcțiile social-educative ale teatrului”, Contemporanul, nr. 48, 26 noiembrie 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „«Aceste anotimpuri și cărări» de Eugen Onu la Teatrul de stat din Sibiu”, Scînteia, nr. 10653, 19 noiembrie 1976, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul și critica – o acțiune educativă unitară” (anchetele Contemporanul), Contemporanul, nr. 46, 12 noiembrie 1976, pp. 6-7.
- Margareta Bărbuță, „Zilele artei teatrale din Republica Democrată Germană”, Contemporanul, nr. 50, 10 noiembrie 1976, p. 11.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Act veneţian» de Camil Petrescu (Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» din Iaşi)”, Teatrul, anul XXI, nr. 11, noiembrie 1976, pp. 39-40, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44007-cronica-dramatica-act-venetian-de-camil-petrescu-teatrul-national-vasile-alecsandri-din-iasi–teatrul–11-1976
- Margareta Bărbuță, „Sensul contemporan al teatrului”, Contemporanul, nr. 44, 29 octombrie 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Să aducem în prim-planul scenei eroul aflat în prim-planul istoriei: poporul”, Scînteia, nr. 10621, 13 octombrie 1976, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Sub semnul permanenței istoriei”, Contemporanul, nr. 41, 8 octombrie 1976, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „A iubi teatrul – prima condiţie a actului critic”, Teatrul, anul XXI, nr. 10, octombrie 1976, pp. 3-4, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43935-a-iubi-teatrul-prima-conditie-a-actului-critic–teatrul–10-1976
- Margareta Bărbuță, „Mesajul umanist al dramei antice”, Contemporanul, nr. 32, 6 august 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Lecţia actuală a teatrului antic”, Teatrul, anul XXI, nr. 8, august 1976, pp. 55-59, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44334-lectia-actuala-a-teatrului-antic–teatrul–8-1976
- Margareta Bărbuță, „Două premiere meritorii … și o datorie încă neonorată”, Scînteia, nr. 10539, 9 iulie 1976, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Afirmarea conştiinţei colective a creatorilor de teatru”, Teatrul, anul XXI, nr. 7, iulie 1976, pp. 3-5, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44262-afirmarea-constiintei-colective-a-creatorilor-de-teatru–teatrul–7-1976
- Margareta Bărbuță, „Ce și cum se valorifică scenic?”, Contemporanul, nr. 26, 25 iunie 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia examenului de conştiinţă”, Teatrul, anul XXI, nr. 6, iunie 1976, pp. 24-27, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44233-dramaturgia-examenului-de-constiinta–teatrul–6-1976
- Margareta Bărbuță, „Programul educativ al teatrului”, Contemporanul, nr. 22, 28 mai 1976, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „A.T.M. «Să întruchipăm în spectacolele dramatice și muzicale, în forme expresive, omul nou, cu elanul său înflăcărat de muncă eroică»”, Contemporanul, nr. 20, 14 mai 1976, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „«Conștiința civică și artistică a tînărului regizor de teatru». Pe marginea unui recent colocviu”, Scînteia, nr. 10479, 30 aprilie 1976, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Angajarea politică a regizorului”, Contemporanul, nr. 18, 30 aprilie 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Tineri regizori în fața marilor răspunderi”, Scînteia Tineretului, nr. 8366, 15 aprilie 1976, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Confruntări semnificative”, Contemporanul, nr. 12, 19 martie 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Militarul Fanfaron» de Plaut (Teatrul «Bulandra»)”, Teatrul, anul XXI, nr. 3, martie 1976, pp. 30-31, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44115-cronica-dramatica-militarul-fanfaron-de-plaut-teatrul-bulandra–teatrul–3-1976
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «Ion Vasilescu» «Un tînăr mult prea furios» de Virgil Stoenescu”, Scînteia, anul 45, nr. 10427, 29 februarie 1976, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Mesajul demnității umane”, Contemporanul, nr. 9, 27 februarie 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Zilele de teatru Eminescu”, Contemporanul, nr. 5, 30 ianuarie 1976, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „«Decebal» de Mihai Eminescu”, Scînteia, nr. 10394, 22 ianuarie 1976, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Documentele trecutului – opere vii ale prezentului”, Contemporanul, nr. 2, 9 ianuarie 1976, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită» de Bertolt Brecht (Teatrul «Bacovia» din Bacău)”, Teatrul, anul XXI, nr. 1, ianuarie 1976, pp. 63-64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43917-cronica-dramatica-ascensiunea-lui-arturo-ui-poate-fi-oprita-de-bertolt-brecht-teatrul-bacovia-din-bacau–teatrul–1-1976
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Sizwe Bansi a murit» de Athol Fugard (Teatrul «C. I. Nottara»)”, Teatrul, anul XXI, nr. 1, ianuarie 1976, pp. 54-55, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43912-cronica-dramatica-sizwe-bansi-a-murit-de-athol-fugard-teatrul-c-i-nottara–teatrul–1-1976
- Margareta Bărbuță, „Teatrul Național din Iași la început de stagiune”, Scînteia, nr. 10365, 17 decembrie 1975, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Valoarea simplității”, Contemporanul, nr. 48, 28 noiembrie 1975, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Dosarul Andersonville» de Saul Levitt (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ)”, Teatrul, anul XX, nr. 11, noiembrie 1975, pp. 44-46, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43446-cronica-dramatica-dosarul-andersonville-de-saul-levitt-teatrul-tineretului-din-piatra-neamt–teatrul–11-1975
- Margareta Bărbuță, „Piesa-anchetă”, Contemporanul, nr. 47, 21 noiembrie 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Început de stagiune la Teatrul Muncipal din Ploiești”, Scînteia, nr. 10340, 18 noimebrie 1975, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Funcția educativă a teatrului”, Era socialistă, anul 55, nr. 20, 15 octombrie 1975, pp. 39-41.
- Margareta Bărbuță, „Cîteva întrebări în legătură cu prezența marilor valori ale dramaturgiei naționale”, Scînteia, nr. 10307, 10 octombrie 1975, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Primul gong”, Contemporanul, nr. 41, 10 octombrie 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Tinereţe fără bătrîneţe» de Eduard Covali (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ)”, Teatrul, anul XX, nr. 10, octombrie 1975, pp. 44-46, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43401-cronica-dramatica-tinerete-fara-batrinete-de-eduard-covali-teatrul-tineretului-din-piatra-neamt–teatrul–10-1975
- Margareta Bărbuță, „Spațiul teatral – spațiu sociale”, Contemporanul, nr. 33, 15 august 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Preocupări pentru un repertoriu valoros, divers, realizat cu măiestrie”, Scînteia, nr. 10252, 8 august 1975, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia”, Teatrul, anul XX, nr. 8, august 1975, pp. 8-10, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43786-dramaturgia–teatrul–8-1975
- Margareta Bărbuță, „Întîlniri teatrale vest-berlineze”, Teatrul, anul XX, nr. 7, iulie 1975, pp. 76-78, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43771-intilniri-teatrale-vest-berlineze–teatrul–7-1975
- Margareta Bărbuță, „Mitul demitizării”, Contemporanul, nr. 26, 27 iunie 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Prolog la confruntarea cu marele public”, Scînteia, nr. 10217, 27 iunie 1975, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Umanismul militant al artei socialiste – convorbire cu dramaturgul bulgar Gheorghi Djagarov”, Contemporanul, nr. 24, 13 iunie 1975, p. 1,8.
- Margareta Bărbuță, „Gorki în viziune contemporană”, Contemporanul, nr. 21, 23 mai 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Exigențe și inconsecvențe”, Contemporanul, nr. 19, 9 mai 1975, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «N-am ucis (Marie-octobre)» de Jacques Robert, Julien Duvivier şi Henri Jeanson (Teatrul de Dramă şi Comedie din Constanţa)”, Teatrul, anul XX, nr. 5, mai 1975, pp. 62-63, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43672-cronica-dramatica-n-am-ucis-marie-octobre-de-jacques-robert-julien-duvivier-si-henri-jeanson-teatrul-de-drama-si-comedie-din-constanta–teatrul–5-1975
- Margareta Bărbuță, „În lumina actualității”, Contemporanul, nr. 15, 11 aprilie 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Afișul Teatrului «C.I. Nottara». Prezențe și carențe ”, Scînteia, anul 44, nr. 10140, 28 martie 1975, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Un teatru și publicul său”, Contemporanul, nr. 10, 7 martie 1975, p. 8.
- Margareta Bărbuță, „Royal Shakespeare Company îl descoperă pe Gorki”, Teatrul, anul XX, nr. 2, februarie 1975, p. 53, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43529-royal-shakespeare-company-il-descopera-pe-gorki–teatrul–2-1975
- Margareta Bărbuță, „Danton și idealul revoluționar”, Contemporanul, nr. 4, 24 ianuarie 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Etica demnității”, Contemporanul, nr. 3, 17 ianuarie 1975, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Amintiri despre orăşelul Spoon River» de Edgar Lee Masters (Teatrul Giuleşti – Sala Studio)”, Teatrul, anul XX, nr. 1, ianuarie 1975, pp. 60-61, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43363-cronica-dramatica-amintiri-despre-oraselul-spoon-river-de-edgar-lee-masters-teatrul-giulesti-sala-studio–teatrul–1-1975
- Margareta Bărbuță, „Actualitatea tradițiilor”, Contemporanul, nr. 47, 15 noiembrie 1974, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Condiția socială și estetică a teatrului”, Era socialistă, anul 54, nr. 21, noiembrie 1974, pp. 37-40.
- Margareta Bărbuță, „Folclorul – sursă de revigorare a teatrului”, Teatrul, anul XIX, nr. 10, octombrie 1974, pp. 12-14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42900-folclorul-sursa-de-revigorare-a-teatrului–teatrul–10-1974
- Margareta Bărbuță, „Tehnica în serviciul ideii artistice”, Contemporanul, nr. 31, 26 iulie 1974, p. 10.
- Margareta Bărbuță, „În loc de concluzii”, în „Funcția social-educativă a teatrului” (dezbaterile Contemporanului), Contemporanul, nr. 28, 5 iulie 1974, p. 7.
- Margareta Bărbuță, „Oaspeţi de peste hotare: Compania «National Players» din Washington”, Teatrul, anul XIX, nr. 6, iunie 1974, pp. 88-89, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43203-oaspeti-de-peste-hotare-compania-national-players-din-washington–teatrul–6-1974
- Margareta Bărbuță, „Figura militantului comunist”, Contemporanul, nr. 23, 31 mai 1974, p. 9.
- Margareta Bărbuță, „Unitatea ideologică-artistică a spectacolului”, Contemporanul, nr. 19, 30 aprilie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Volpone»”, Contemporanul, nr. 17, 19 aprilie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Răspunderea multiplă a criticului”, Teatrul, anul XIX, nr. 4, aprilie 1974, pp. 3-4, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43084-raspunderea-multipla-a-criticului–teatrul–4-1974
- Margareta Bărbuță, „Premiere la Brașov”, Contemporanul, nr. 14, 29 martie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Trei spectacole ale Teatrului «A. Davila» din Pitești”, Contemporanul, nr. 13, 22 martie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Subiectul era trandafirii»”, Contemporanul, nr. 11, 8 martie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Hamlet, de la text la spectacol”, Contemporanul, nr. 9, 22 februarie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Ambiții nobile, dar…”, Contemporanul, nr. 7, 8 februarie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Viața e ca un vagon?»”, Contemporanul, nr. 6, 1 februarie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Bucătăria» (Studioul I.A.T.C.)”, Contemporanul, nr. 4, 18 ianuarie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Condiția turneului”, Contemporanul, nr. 2, 4 ianuarie 1974, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cu tinerii despre tineri”, Contemporanul, nr. 50, 7 decembrie 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Dialog despre libertate”, Contemporanul, nr. 49, 30 noiembrie 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Regizorul creator”, Contemporanul, nr. 47, 16 noiembrie 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Trecere prin veranda verde» de Geroge Genoiu la Teatrul «Bacovia» din Bacău”, Scînteia, nr. 9651, 5 octombrie 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Turnee în capitală”, Contemporanul, nr. 41, 5 octombrie 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Fialka»”, Contemporanul, nr. 40, 28 septembrie 1973, pp. 4-5.
- Margareta Bărbuță, „Preludiu la stagiunea teatrală”, Contemporanul, anul 27, nr. 38, 14 septembrie 1973, pp. 1, 8.
- Margareta Bărbuță, „Prezență angajată”, Contemporanul, nr. 35, 24 august 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Virtuțile Studioului”, Contemporanul, nr. 34, 17 august 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Premiere pe litoral”, Contemporanul, nr. 33, 10 august 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolul teatral act de angajare și responsabilitate civică”, Scînteia, nr. 9593, 7 august 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Decorul de teatru în lume după 1960”, Teatrul, anul XVIII, nr. 7, iulie 1973, pp. 35-40, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42777-decorul-de-teatru-in-lume-dupa-1960–teatrul–7-1973
- Margareta Bărbuță, „… Și totuși, cînd se va lecui anemia teatrului pentru copii și tineret”, Scînteia, nr. 9541, 16 iunie 1973, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Sub zodia efemerului și a responsabilității”, Ateneu, anul 10, nr. 6, iunie 1973, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Un pantof fericit» de Victor Leahu, «Hercule în căutarea merelor de aur» de Valentin Silvestru, «Patria» de Krystyna Milobedzka (Teatrul pentru Copii şi Tineret din Iaşi)”, Teatrul, anul XVIII, nr. 5, mai 1973, p. 59, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42722-cronica-dramatica-un-pantof-fericit-de-victor-leahu-hercule-in-cautarea-merelor-de-aur-de-valentin-silvestru-patria-de-krystyna-milobedzka-teatrul-pentru-copii-si-tineret-din-iasi–teatrul–5-1973
- Margareta Bărbuță, „«Răzbunarea sufleurului» de Victor Ion Popa la teatrul «Giulești»”, Scînteia, nr. 9433, 27 februarie 1973, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Marginalii istorice la o problemă actuală”, Teatrul, anul XVIII, nr. 1, ianuarie 1973, pp. 31-33, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42472-marginalii-istorice-la-o-problema-actuala–teatrul–1-1973
- Margareta Bărbuță, „Trei spectacole ale unui valoros ansamblu artistic”, Scînteia, nr. 9351, 5 decembrie 1972, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia responsabilităţii”, Teatrul, anul XVII, nr. 12, decembrie 1972, pp. 3-18, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42174-dramaturgia-responsabilitatii–teatrul–12-1972
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia originală în întîmpinarea marii sărbători”, Femeia, anul 25, nr. 11, noiembrie 1972, pp. 20-21.
- Margareta Bărbuță, „«Preșul» de Ion Băieșu la Teatrul de comedie”, Scînteia, nr. 9297, 12 octombrie 1972, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Despre etica artistului”, Teatrul, anul XVII, nr. 9, septembrie 1972, pp. 21-23, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42446-despre-etica-artistului–teatrul–9-1972
- Margareta Bărbuță, „Piese, repertorii și spectacole sub semnul noilor exigențe”, Scînteia, nr. 9243, 18 august 1972, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Final de stagiune”, Teatrul, anul XVII, nr. 7, iulie 1972, pp. 58-60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42416-final-de-stagiune–teatrul–7-1972
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: Nevestele vesele din Windsor de Shakespeare (Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» din Iaşi)”, Teatrul, anul XVII, nr. 6, iunie 1972, pp. 49-51, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42376-cronica-dramatica-nevestele-vesele-din-windsor-de-shakespeare-teatrul-national-vasile-alecsandri-din-iasi–teatrul–6-1972
- Margareta Bărbuță, „Teatrul satiric de stat din Sofia”, Scînteia Tineretului, nr. 7159, 24 mai 1972, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „«Mutter Courage» de Bertolt Brecht pe scena Teatrului de Comedie”, Scînteia, nr. 9129, 25 aprilie 1972, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Actorul şi supermarioneta”, Teatrul, anul XVII, nr. 3, martie 1972, pp. 57-58, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42279-actorul-si-supermarioneta–teatrul–3-1972
- Margareta Bărbuță, „Gordon Craig sau setea de absolut”, Teatrul, anul XVII, nr. 2, februarie 1972, pp. 71-73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42234-gordon-craig-sau-setea-de-absolut–teatrul–2-1972
- Margareta Bărbuță, „Teatru-public un tot inseparabil, o relație complexă, o funcție social-educativă”, Scînteia, nr. 8953, 30 octombrie 1971, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Moment etico-educativ: Deschiderea stagiunii”, Scînteia Tineretului, nr. 6964, 7 octombrie 1971, p. 5.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia contemporană între caduc şi actual”, Teatrul, anul XVI, nr. 8, august 1971, pp. 66-68, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42023-dramaturgia-contemporana-intre-caduc-si-actual–teatrul–8-1971
- Margareta Bărbuță, „Spectacole ce demască nedreapta orînduire burgheză”, Scînteia, nr. 8844, 12 iulie 1971, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „I.T.I. şi teatrul de azi – note de la un congres internaţional”, Teatrul, anul XVI, nr. 7, iulie 1971, pp. 80-85, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41989-i-t-i-si-teatrul-de-azi-note-de-la-un-congres-international–teatrul–7-1971
- Margareta Bărbuță, „Teatrul și școala”, Scînteia Tineretului, nr. 6851, 29 mai 1971, p. 1, 2.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia românească contemporană”, Teatrul, anul XVI, nr. 5, mai 1971, pp. 19-22, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41891-dramaturgia-romaneasca-contemporana–teatrul–5-1971
- Margareta Bărbuță, „Un tablou viu, de o mare diversitate”, Scînteia Tineretului, nr. 6783, 11 martie 1971, p. 1.
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: Cum s-au lecuit suferinţele d-lui Mockinpott de Peter Weiss (Teatrul Naţional din Timişoara)”, Teatrul, anul XVI, nr. 3, martie 1971, pp. 55-56, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41852-cronica-dramatica-cum-s-au-lecuit-suferintele-d-lui-mockinpott-de-peter-weiss-teatrul-national-din-timisoara–teatrul–3-1971
- Margareta Bărbuță, „Teatrul şi integrarea în social”, Teatrul, anul XVI, nr. 1, ianuarie 1971, pp. 3-4, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41668-teatrul-si-integrarea-in-social–teatrul–1-1971
- Margareta Bărbuță, „Caragiale, Krejca şi poezia evului mediu”, Teatrul, anul XV, nr. 11, noiembrie 1970, pp. 32-34, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41257-caragiale-krejca-si-poezia-evului-mediu–teatrul–11-1970
- Margareta Bărbuță, „Cronica dramatică: «Medeea» în portul Tomis”, Teatrul, anul XV, nr. 9, septembrie 1970, pp. 88-90, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41663-cronica-dramatica-medeea-in-portul-tomis–teatrul–9-1970
- Margareta Bărbuță, „Oameni întregi nu mai există?”, Teatrul, anul XV, nr. 8, august 1970, pp. 14-15, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41588-oameni-intregi-nu-mai-exista–teatrul–8-1970
- Margareta Bărbuță, „«Assitej» în sesiune bucureşteană”, Teatrul, anul XV, nr. 7, iulie 1970, pp. 41-42, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41550-assitej-in-sesiune-bucuresteana–teatrul–7-1970
- Margareta Bărbuță, „Cu «Visul» lui Shakespeare pe drumuri italiene”, Teatrul, anul XV, nr. 6, iunie 1970, pp. 25-29, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41496-cu-visul-lui-shakespeare-pe-drumuri-italiene–teatrul–6-1970
- Margareta Bărbuță, „Teatrul politic şi politica teatrală”, Teatrul, anul XV, nr. 4, aprilie 1970, pp. 17-19, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41408-teatrul-politic-si-politica-teatrala–teatrul–4-1970
- Margareta Bărbuță, „Sentimentul istoriei”, Teatrul, anul XV, nr. 2, februarie 1970, p. 33, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41333-sentimentul-istoriei–teatrul–2-1970
- Margareta Bărbuță, „Ce fel de public ?”, Teatrul, anul XIV, nr. 10, octombrie 1969, pp. 37-38, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40784-ce-fel-de-public–teatrul–10-1969
- Margareta Bărbuță, „Ce alegem și pentru cine?”, Scînteia, nr. 8171, 30 august 1969, p. 1,4.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul românesc în anul XXV. Etape, succese, perspective…”, Argeș, nr. 8, 1 august 1969, p. 16.
- Margareta Bărbuță, „11 dramaturgi despre orizonturile dramaturgiei: Pledoarie pentru dramaturgie”, Teatrul, anul XIV, nr. 8, august 1969, pp. 6-14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41073-11-dramaturgi-despre-orizonturile-dramaturgiei-pledoarie-pentru-dramaturgie–teatrul–8-1969
- Margareta Bărbuță, „Festivalul de la Nancy”, Teatrul, anul XIV, nr. 6, iunie 1969, pp. 30-32, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41037-festivalul-de-la-nancy–teatrul–6-1969
- Margareta Bărbuță, „Marginalii la turneul unui teatru prestigios: Burgtheater din Viena”, Teatrul, anul XIV, nr. 5, mai 1969, pp. 65-67, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=41017-marginalii-la-turneul-unui-teatru-prestigios-burgtheater-din-viena–teatrul–5-1969
- Margareta Bărbuță, „Ziua Mondială a Teatrului”, Scînteia Tineretului, nr. 6176, 27 martie 1969, p. 1, 4.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul vienez între tradiţie şi actualitate”, Teatrul, anul XIV, nr. 2, februarie 1969, pp. 91-93, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40968-teatrul-vienez-intre-traditie-si-actualitate–teatrul–2-1969
- Margareta Bărbuță, „Primejdia vulgarității în spectacolul de divertisment”, Scînteia, nr. 7959, 28 ianuarie 1969, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Meridiane: Berlin – Căutări tinereşti, actualitate şi seriozitate profesională”, Teatrul, anul XIV, nr. 1, ianuarie 1969, pp. 118-123, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40764-meridiane-berlin-cautari-tineresti-actualitate-si-seriozitate-profesionala–teatrul–1-1969
- Margareta Bărbuță, „Naționalul praghez la București”, Scînteia, nr. 7914, 12 decembrie 1968, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Csibe» («Puișor») de Zsigmund Moricz”, Scînteia, nr. 7820, 9 septembrie 1968, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „La Praga, în zilele aniversării I.T.I.”, Teatrul, anul XIII, nr. 9, septembrie 1968, pp. 92-96, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40743-la-praga-in-zilele-aniversarii-i-t-i–teatrul–9-1968
- Margareta Bărbuță, „Coordonatele actuale ale mișcării noastre teatrale”, Contemporanul, nr. 34, 23 august 1968, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „O glumă cu implicaţii serioase («O casă onorabilă» de Horia Lovinescu la Teatrul «C.I.Nottara»)”, Teatrul, anul XIII, nr. 6, iunie 1968, pp. 65-67, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40682-o-gluma-cu-implicatii-serioase-o-casa-onorabila-de-horia-lovinescu-la-teatrul-c-i-nottara–teatrul–6-1968
- Margareta Bărbuță, „O undă de căldură umană”, Scînteia, nr. 7668, 9 aprilie 1968, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Visul unei nopți de iarnă» de Tudor Mușatescu”, Scînteia, nr. 7651, 23 martie 1968, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Rolul documentării în dezvoltarea artelor spectacolului»”, Revista bibliotecilor, nr. 3, martie 1968, pp. 143-144.
- Margareta Bărbuță, „Peisaj teatral budapestan”, Contemporanul, nr. 8, 23 februarie 1968, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolele Teatrului gruzin «Șota Rustaveli»”, Scînteia, nr. 7492, 14 octombrie 1967, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Actuala stagiune teatrală”, Femeia, anul 20, nr. 9, 1 septembrie 1967, p. 33.
- Margareta Bărbuță, „Misteriosul suflet al pietrelor…”, Scînteia, nr. 7436, 18 august 1967, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Preludiu la o nouă stagiune”, Contemporanul, nr. 33, 18 august 1967, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „O promoţie nouă şi cîteva probleme mai vechi”, Teatrul, anul XII, nr. 8, august 1967, pp. 39-44, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40473-o-promotie-noua-si-citeva-probleme-mai-vechi–teatrul–8-1967
- Margareta Bărbuță, „«Kean» de Jean-Paul Sartre”, Scînteia, nr. 7408, 21 iulie 1967, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Ce este omul de teatru”, Scînteia, nr. 7359, 2 iunie 1967, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Veta și Zița – imagini mereu vii ale unei lumi apuse”, Femeia, anul 20, nr. 4, aprilie 1967, p. 29.
- Margareta Bărbuță, „«Candida» de Bernard Shaw”, Scînteia, nr. 7255, 17 februarie 1967, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Tendințe vechi și noi în teatrul pentru micii spectatori”, Scînteia, nr. 7229, 22 ianuarie 1967, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Castiliana”, Scînteia, nr. 7196, 18 decembrie 1966, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Pe coordonatele actualităţii”, Teatrul, anul XI, nr. 12, decembrie 1966, pp. 54-64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40141-pe-coordonatele-actualitatii–teatrul–12-1966
- Margareta Bărbuță, „«Moartea lui Danton»”, Scînteia, nr. 7136, 19 octombrie 1966, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Pasiune şi luciditate în spectacolele Lorca”, Teatrul, anul XI, nr. 8, august 1966, pp. 68-73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40260-pasiune-si-luciditate-in-spectacolele-lorca–teatrul–8-1966
- Margareta Bărbuță, „O inițiativă lăudabilă a teatrului constănțean”, Scînteia, nr. 7031, 6 iulie 1966, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Viforul»”, Scînteia, nr. 7008, 12 iunie 1966, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „La un spectacol de pantomimă (turneul ansamblului Fialka din Praga)”, Teatrul, anul XI, nr. 6, iunie 1966, pp. 84-85, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40229-la-un-spectacol-de-pantomima-turneul-ansamblului-fialka-din-praga–teatrul–6-1966
- Margareta Bărbuță, „Eroi antici în fața publicului contemporan”, Scînteia, nr. 6761, 5 octombrie 1965, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul «C.I. Nottara»”, Scînteia, nr. 6618, 14 mai 1965, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Arta teatrală în Maramureș”, Scînteia, nr. 6615, 11 mai 1965, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Privește înapoi cu mînie»”, Contemporanul, nr. 19, 7 mai 1965, pp. 4-5.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul şi educaţia comunistă a tineretului”, Teatrul, anul XI, nr. 4, aprilie 1966, pp. 47-52, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40192-teatrul-si-educatia-comunista-a-tineretului–teatrul–4-1966
- Margareta Bărbuță, „Prin teatrele din ţară: Un poem al cunoaşterii de sine a omenirii («Tragedia omului» de Madach Imre la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj)”, Teatrul, anul XI, nr. 1, ianuarie 1966, pp. 55-60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=40094-prin-teatrele-din-tara-un-poem-al-cunoasterii-de-sine-a-omenirii-tragedia-omului-de-madach-imre-la-teatrul-maghiar-de-stat-din-cluj–teatrul–1-1966
- Margareta Bărbuță, „Cum stăm cu critica teatrală ? – Avem acelaşi scop”, Teatrul, anul X, nr. 11, noiembrie 1965, pp. 22-25, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39847-cum-stam-cu-critica-teatrala-avem-acelasi-scop–teatrul–iembrie-11-an-x-1965
- Margareta Bărbuță, „«3.3.3.» la Teatrul «C.I. Nottara»”, Scînteia, anul 34, nr. 6618, 14 mai 1965, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Cronica la «Pădurea împietrită» de R. Sherwood (Premieră la Teatrul Muncitoresc C.F.R.) şi la «Clipe de viaţă» de W. Saroyan (Premieră la Teatrul «Lucia Sturdza Bulandra»)”, Teatrul, anul X, nr. 3, martie 1965, pp. 16-26, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39904-cronica-la-padurea-impietrita-de-r-sherwood-premiera-la-teatrul-muncitoresc-c-f-r-si-la-clipe-de-viata-de-w-saroyan-premiera-la-teatrul-lucia-sturdza-bulandra–teatrul–rtie-3-an-x-1965
- Margareta Bărbuță, „Teatrul mic și-a inaugurat prima stagiune. Seara marii confruntări sau «Oricât ar părea de ciudat»”, Flacăra, anul 14, nr. 3, 16 ianuarie 1965, pp. 12-13.
- Margareta Bărbuță, „Bruxelles, Londra, Veneţia 1964 – note de spectator”, Teatrul, anul IX, nr. 12, decembrie 1964, pp. 98-102, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39656-bruxelles-londra-venetia-1964-note-de-spectator–teatrul–cembrie-12-an-ix-1964
- Margareta Bărbuță, „Ninge la Ecuator”, Scînteia, nr. 6427, 1 noiembrie 1964, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Teatru la Bienala din Veneția”, Contemporanul, nr. 42, 16 octombrie 1964, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Valorificarea scenică a dramaturgiei originale (din referatul «Despre unele probleme privind valorificarea scenică a dramaturgiei originale» prezentat la Plenara Consiliului Teatrelor)”, Teatrul, anul IX, nr. 9, septembrie 1964, pp. 9-17, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39786-valorificarea-scenica-a-dramaturgiei-originale-din-referatul-despre-unele-probleme-privind-valorificarea-scenica-a-dramaturgiei-originale-prezentat-la-plenara-consiliului-teatrelor–teatrul–ptembrie-9-an-ix-1964
- Margareta Bărbuță, „Colovcii despre teatrul pentru copii”, Scînteia, nr. 6335, 1 august 1964, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „Cehov astăzi. «Unchiul Vanea» pe trei scene”, Contemporanul, nr. 30, 26 iulie 1963, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia. Schiță de istorie a teatrului contemporan”, Contemporanul, anul 18, nr. 28, 10 iulie 1964, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Discuție internațională despre teatrul pentru copii”, Contemporanul, nr. 22, 29 mai 1964, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Turneul Teatrului din Craiova în Capitală”, Scînteia, nr. 6252, 10 mai 1964, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul tinerei generații”, Contemporanul, nr. 19, 8 mai 1964, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Pescărușul» de Cehov în interpretarea Teatrului de stat Bacău”, Scînteia, nr. 6191, 9 martie 1964, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Tragedia antică în lumina contemporană”, Contemporanul, nr. 10, 6 martie 1964, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „O artă veridică, emoționantă”, Contemporanul, nr. 42, 18 octombrie 1963, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Prin teatrele din R.P. Polonă (note de spectator)”, Teatrul, anul VIII, nr. 9, septembrie 1963, pp. 82-86, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39595-prin-teatrele-din-r-p-polona-note-de-spectator–teatrul–ptembrie-9-an-viii-1963
- Margareta Bărbuță, „Repertoriu și spirit creator”, Contemporanul, nr. 28, 12 iulie 1963, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cei mai tineri artiști”, Contemporanul, nr. 24, 14 iunie 1963, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolele Teatrului de la Cite de Villeurbanne”, Contemporanul, nr. 20, 17 mai 1963, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Prima zi de libertate»”, Contemporanul, nr. 52, 28 decembrie 1962, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „«Băiat bun, dar… cu lipsuri» de Nicuță Tănase”, Scînteia Tineretului, nr. 4186, 30 octombrie 1962, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „Noul în dramaturgie”, Contemporanul, nr. 43, 26 octombrie 1962, p. 4.
- Margareta Bărbuță, Szasz Janos, „Teatrul Maghiar de Stat din Cluj la București”, Scînteia, nr. 5680, 13 octombrie 1962, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Micii burghezi» de Maxim Gorki şi «Cred în tine» de Vadim Korostîliov (Teatrul de Stat «Mihail Eminescu» din Botoşani)”, Teatrul, anul VII, nr. 9, septembrie 1962, pp. 71-75, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39360-micii-burghezi-de-maxim-gorki-si-cred-in-tine-de-vadim-korostiliov-teatrul-de-stat-mihail-eminescu-din-botosani–teatrul–ptembrie-9-an-vii-1962
- Margareta Bărbuță, „Arta pictorului scenograf”, Contemporanul, nr. 31, 3 august 1962, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Procesul domnului Caragiale»”, Contemporanul, nr. 25, 22 iunie 1962, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Oceanul”, Scînteia, nr. 5461, 8 martie 1962, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Fiicele. Teatrul Național «I.L. Caragiale»”, Scînteia, nr. 5450, 25 februarie 1962, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Premiere la «Țăndărică»”, Contemporanul, nr. 7, 16 februarie 1962, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Copiii soarelui»”, Contemporanul, nr. 2, 12 ianuarie 1962, pp. 4-5.
- Margareta Bărbuță, „Conflictul dramatic şi sursele sale inepuizabile”, Teatrul, anul VII, nr. 1, ianuarie 1962, pp. 55-59, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39189-conflictul-dramatic-si-sursele-sale-inepuizabile–teatrul–nuarie-1-an-vii-1962
- Margareta Bărbuță, „Spectacole pentru copii”, Scînteia, nr. 5390, 26 decembrie 1961, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Noul trebuie afirmat cu forță artistică”, Contemporanul, anul 15, nr. 49, 8 decembrie 1961, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Comedia şi armele ei”, Teatrul, anul VI, nr. 9, septembrie 1961, pp. 60-64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39169-comedia-si-armele-ei–teatrul–ptembrie-9-an-vi-1961
- Margareta Bărbuță, „Totul despre «poezia teatrului»”, Contemporanul, nr. 31, 4 august 1961, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Însemnări despre funcţia expresivă a decorului”, Teatrul, anul VI, nr. 8, august 1961, pp. 60-64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39156-insemnari-despre-functia-expresiva-a-decorului–teatrul–gust-8-an-vi-1961
- Margareta Bărbuță, „Poezia teatrului contemporan”, Contemporanul, nr. 29, 21 iulie 1961, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „În contul cărui an?”, Scînteia Tineretului, nr. 3759, 16 iunie 1961, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cortina s-a ridicat”, Informația Bucureștiului, nr. 2416, 11 mai 1961, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Un spectacol tineresc al unui teatru tînăr: «Prima întîlnire»”, Informația Bucureștiului, nr. 2376, 25 martie 1961, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Îmbogățirea repertoriului de actualitate – o sarcină însemnată”, Scînteia, nr. 5105, 16 martie 1961, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „«Celebrul 702» și nașterea unui teatru”, Informația Bucureștiului, nr. 2332, 2 februarie 1961, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Dezertorul»”, Contemporanul, nr. 49, 2 decembrie 1960, p. 4.
- Margareta Bărbuță, Mira Iosif, Călin Căliman, Andrei Băleanu, „Viața teatrală la Timișoara”, Scînteia, nr. 5003, 29 noiembrie 1960, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Un mesaj artistic de înaltă valoare”, Scînteia Tineretului, nr. 3549, 13 octombrie 1960, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „Artiștii în vacanță”, Contemporanul, nr. 31, 29 iulie 1960, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „A treia, patetica”, Femeia, anul 13, nr. 4, aprilie 1960, p. 20.
- Margareta Bărbuță, „Două săptămîni prin teatrele Moscovei”, Teatrul, anul VI, nr. 2, februarie 1961, pp. 88-93, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=39076-doua-saptamini-prin-teatrele-moscovei–teatrul–bruarie-2-an-vi-1961
- Margareta Bărbuță, „O piesă și un personaj”, Femeia, anul 13, nr. 5, mai 1960, p. 22.
- Margareta Bărbuță, „Secretariatele literare și locul lor în teatru”, Contemporanul, nr. 16, 14 aprilie 1960, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Colaborare”, Contemporanul, nr. 13, 25 martie 1960, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Împotriva vulgarității pe scenă”, Contemporanul, nr. 9, 26 februarie 1960, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Arta actorului și critica teatrală”, Contemporanul, nr. 7, 12 februarie 1960, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Perspectiva socială în opera dramatică”, Contemporanul, nr. 4, 22 ianuarie 1960, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „De ce a murit «La revue théâtrale»”, Teatrul, anul V, nr. 1, ianuarie 1960, pp. 95-96, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38772-de-ce-a-murit-la-revue-theatrale–teatrul–nuarie-1-an-v-1960
- Margareta Bărbuță, „Datoria criticului şi eficienţa scrisului său”, Teatrul, anul V, nr. 1, ianuarie 1960, pp. 78-81, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38763-datoria-criticului-si-eficienta-scrisului-sau–teatrul–nuarie-1-an-v-1960
- Margareta Bărbuță, „Perspectiva revoluţiei”, Teatrul, anul IV, nr. 12, decembrie 1959, pp. 65-68, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38480-perspectiva-revolutiei–teatrul–cembrie-12-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „O comedie actuală”, Scînteia, nr. 4689, 25 noiembrie 1959, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolele teatrului «Mossoviet»”, Informația Bucureștiului, nr. 1933, 23 octombrie 1959, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Dacă vei fi întrebat”, Scînteia, nr. 4660, 22 octombrie 1959, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Bătălie în marș»”, Informația Bucureștiului, nr. 1931, 21 octombrie 1959, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Spirit creator și manierism în arta actorului”, Contemporanul, nr. 35, 4 septembrie 1959, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Faptul concret şi semnificaţia lui”, Teatrul, anul IV, nr. 9, septembrie 1959, pp. 43-45, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38722-faptul-concret-si-semnificatia-lui–teatrul–ptembrie-9-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „Piesa contemporană în imaginea scenică”, Teatrul, anul IV, nr. 9, septembrie 1959, pp. 9-14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38718-piesa-contemporana-in-imaginea-scenica–teatrul–ptembrie-9-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „Arta actorilor noştri după eliberare”, Teatrul, anul IV, nr. 8, august 1959, pp. 9-14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38695-arta-actorilor-nostri-dupa-eliberare–teatrul–gust-8-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „Piese noi pentru 23 august”, Contemporanul, nr. 26, 3 iulie 1959, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cu faţa spre actualitate – note despre piese noi”, Teatrul, anul IV, nr. 7, iulie 1959, pp. 9-14, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38658-cu-fata-spre-actualitate-note-despre-piese-noi–teatrul–lie-7-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „«Moartea unui comis-voiajor» la Teatrul Municipal”, Scînteia, nr. 4547, 12 iunie 1959, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Pasiune şi spirit de răspundere – Munca teatrelor cu autorii dramatici”, Teatrul, anul IV, nr. 6, iunie 1959, pp. 1-5, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38624-pasiune-si-spirit-de-raspundere-munca-teatrelor-cu-autorii-dramatici–teatrul–nie-6-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „De ce şi cum jucăm clasicii”, Teatrul, anul IV, nr. 3, martie 1959, pp. 25-32, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38538-de-ce-si-cum-jucam-clasicii–teatrul–rtie-3-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „Lîngă poarta Brandenburg…”, Scînteia, nr. 4460, 28 februarie 1959, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Din jurnalul unui director de teatru”, Teatrul, anul IV, nr. 2, februarie 1959, pp. 35-40, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38504-din-jurnalul-unui-director-de-teatru–teatrul–bruarie-2-an-iv-1959
- Margareta Bărbuță, „Conspiraţia minciunii – Spicuiri din repertoriul parizian”, Teatrul, anul III, nr. 10-11, octombrie-noiembrie 1958, pp. 177-180, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38104-conspiratia-minciunii-spicuiri-din-repertoriul-parizian–teatrul–tombrie-noiembrie-10-11-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Umanism şi patos revoluţionar”, Teatrul, anul III, nr. 10-11, octombrie-noiembrie 1958, pp. 85-91, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38063-umanism-si-patos-revolutionar–teatrul–tombrie-noiembrie-10-11-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „«O scrisoare pierdută» la Chișinău”, Contemporanul, nr. 41, 17 octombrie 1958, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Succesul Teatrului Național la Moscova”, Contemporanul, nr. 40, 10 octombrie 1958, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Conţinutul ideologic al muncii regizorului: Note despre regia noastră pe marginea stagiunii trecute”, Teatrul, anul III, nr. 9, septembrie 1958, pp. 35-46, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38348-continutul-ideologic-al-muncii-regizorului-note-despre-regia-noastra-pe-marginea-stagiunii-trecute–teatrul–ptembrie-9-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Teatrul eroic”, Contemporanul, nr. 33, 22 august 1958, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Cronici la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi: R.P.Romînă”, Teatrul, anul III, nr. 7, iulie 1958, pp. 88-92, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38317-cronici-la-festivalul-international-al-teatrelor-de-papusi-r-p-romina–teatrul–lie-7-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Cronici la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi: R.P.Polonă”, Teatrul, anul III, nr. 7, iulie 1958, pp. 73-75, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38306-cronici-la-festivalul-international-al-teatrelor-de-papusi-r-p-polona–teatrul–lie-7-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Spiritul de partid şi eficienţa mesajului”, Teatrul, anul III, nr. 7, iulie 1958, pp. 19-26, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38296-spiritul-de-partid-si-eficienta-mesajului–teatrul–lie-7-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Praga teatrală”, Teatrul, anul III, nr. 6, iunie 1958, pp. 51-60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38279-praga-teatrala–teatrul–nie-6-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „În căutarea profilului (Însemnări despre Teatrul Naţional din Craiova)”, Teatrul, anul III, nr. 5, mai 1958, pp. 31-37, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38247-in-cautarea-profilului-insemnari-despre-teatrul-national-din-craiova–teatrul–i-5-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Actualitatea în teatru – o dezbatere internațională”, Contemporanul, nr. 13, 4 aprilie 1958, pp. 1-2.
- Margareta Bărbuță, „Ce face «Naţionalul»?”, Teatrul, anul III, nr. 4, aprilie 1958, pp. 81-82, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38232-ce-face-nationalul–teatrul–rilie-4-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „În căutarea unui regizor”, Teatrul, anul III, nr. 4, aprilie 1958, pp. 53-60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38223-in-cautarea-unui-regizor–teatrul–rilie-4-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Actualitate şi teatru”, Teatrul, anul III, nr. 3, martie 1958, pp. 13-21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=38183-actualitate-si-teatru–teatrul–rtie-3-an-iii-1958
- Margareta Bărbuță, „Simplitate în interpretare”, Contemporanul, nr. 1, 10 ianuarie 1958, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Anacronism”, Teatrul, anul II, nr. 11, noiembrie 1957, pp. 67-69, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=37689-anacronism–teatrul–iembrie-11-an-ii-1957
- Margareta Bărbuță, „Ecaterina Teodoroiu”, Contemporanul, nr. 42, 18 octombrie 1957, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia originală”, Contemporanul, nr. 33, 16 august 1957, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „Teatrul în «Tribuna»”, Contemporanul, nr. 29, 19 iulie 1957, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Teatru» de V. Maiakovski”, Flacăra, anul 6, nr. 11, 1 iunie 1957, p. 13.
- Margareta Bărbuță, „Spectacolul de la Oradea”, Teatrul, anul II, nr. 5, mai 1957, pp. 20-23, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=37841-spectacolul-de-la-oradea–teatrul–i-5-an-ii-1957
- Margareta Bărbuță, „«Mă acuz». Teatrul Maghiar din Cluj”, Contemporanul, nr. 46, 16 noiembrie 1956, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Scrisoare către un director de teatru”, Teatrul, anul I, nr. 1, aprilie 1956, pp. 57-60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=37368-scrisoare-catre-un-director-de-teatru–teatrul–rilie-1-an-i-1956
- Margareta Bărbuță, „Noua premieră a studioului «C. Nottara»”, Scînteia, nr. 3469, 18 decembrie 1955, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Două piese originale. «Familia Kovacs» de Ana Novak”, Contemporanul, nr. 46, 18 noiembrie 1955, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „«Stele rătăcitoare» la Teatrul Evreiesc de Stat din București”, Scînteia, nr. 3379, 4 septembrie 1955, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Nunta lui Figaro» de Beaumarchais”, Romînia Liberă, nr. 3305, 22 mai 1955, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Cei din urmă»”, Scînteia, nr. 3224, 5 martie 1955, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „În prag de stagiune”, Flacăra, anul 3, nr. 18, 15 septembrie 1954, p. 24.
- Margareta Bărbuță, „Eroul înaintat pe scenele noastre”, Contemporanul, nr. 12, 19 martie 1954, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „Dramaturgia originală la loc de frunte pe scenele teatrelor din țară”, Contemporanul, nr. 1, 1 ianuarie 1954, p. 4.
- Margareta Bărbuță, „La începuturile teatrului românesc”, Flacăra, anul II, nr. 15, 15 noiembrie 1953, pp. 27-28.
- Margareta Bărbuță, „Un contract socialist de colaborare culturală între artiști și muncitori”, Contemporanul, nr. 248, 6 iulie 1951, p. 3.
- Margareta Bărbuță, „Filmul artistic «Viața învinge», o valoroasă realizare a tinerei noastre cinematografii”, Contemporanul, nr. 241, 18 mai 1951, p. 2.
- Simion Alterescu, Margareta Bărbuță, „Un important succes în dezvoltarea teatrului nostru”, Contemporanul, nr. 232, 16 martie 1951, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „«Vânt de libertate» de I. Dunaevski”, Contemporanul, nr. 191, 2 iunie 1950, p. 2.
- Margareta Bărbuță, „Premiile Stalin în dramaturgie pe anul 1949”, Contemporanul, anul 4, nr. 181, 24 martie 1950, p. 6.
- Margareta Bărbuță, „Un teatru cu o veche tradiție realistă”, Contemporanul, anul 3, nr. 160, 28 octombrie 1949, p. 8.
- Mariana Brăescu, „Cartea de teatru: «Demnitatea teatrului» de Margareta Bărbuţă, «Dramaturgia între clipă şi durată» de Florin Faifer”, Teatrul, anul XXX, nr. 11-12, noiembrie-decembrie 1985, pp. 163-165, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48602-cartea-de-teatru-demnitatea-teatrului-de-margareta-barbuta-dramaturgia-intre-clipa-si-durata-de-florin-faifer–teatrul–11-12-1985
- Carmen Mihalache-Popa, „Margareta Bărbuță – Deminitatea teatrului”, Ateneu, anul XXII, nr. 7, iulie 1985, p. 6.
- Lia Dohotaru, „Vocația concluziilor”, Argeș, anul 20, nr. 7, 1 iulie 1985, p. 12.
- Marian Popescu, „Pledoarie pentru demnitatea teatrului”, Contemporanul, nr. 8, 15 februarie 1985, p. 11.
- Myosotis, „Sintezele”, Teatrul, anul 29, nr. 7-8, iulie-august 1984, p. 192.
- D. Bălan, „O colecție de largă popularizare «Biblioteca școlarului»”, Scînteia, nr. 6417, 22 octombrie 1964, p. 2.
- Sanda Radian, „Absențe nemotivate în «Biblioteca școlarului»”, Viața Romînească, anul 16, nr. 2, 1963, pp. 124-129.
- Teodoru, „Sensul noului în arta teatrală”, Iașul Literar, anul X, nr. 11, noiembrie 1959, pp. 95-97.